Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fi-kompas
  • 21.06.2020. 12:00

Finansijski instrument: Šta je fi-kompas i kako pomaže poljoprivrednicima?

Poljoprivrednici se često suočavaju sa značajnim poteškoćama u pristupu razvojnim investicijama, zbog nedostatka imovine koja bi se koristila kao garancija i potrebnih vještina u pripremi poslovnih planova.

Foto: JumpStory
  • 105
  • 9
  • 0

Iako se čini da velika poljoprivredna gazdinstva imaju prilično lagan pristup finansiranju, mladi poljoprivrednici i novi poduzetnici spadaju u grupe koje su najviše pogođene i često nemaju odgovarajuće novčane mogućnosti. Osim toga, suočavaju se sa značajnim poteškoćama u pristupu razvojnim investicijama, zbog nedostatka imovine koja bi se koristila kao garancija i potrebnih vještina u pripremi poslovnih planova.

Svi ti problemi, naveli su Europsku komisiju i Europsku investicijsku banku (EIB) da osmisle servis, odnosno neku vrstu platforme za savjetodavne usluge o finansijskim instrumentima u okviru Europskog strukturnog i investicijskog fonda (ESIF), pod nazivom fi-kompas.

Nova platforma pokrenuta je tokom dvodnevne konferencije kojoj su prisustvovali potpredsjednik EK za radna mjesta, rast i konkurentnost Jirki Katainen, komesar za regionalnu politiku Korina Krecu i potpredsjednik EIB-a Vilhem Molterer.

Finansijske potrebe u poljoprivredi i poljoprivredno-prehrambenom sektoru u državama članicama pogledajte ovdje

Govoreći o projektu, Katainen je izjavio da"postoje sredstva, ali investitori imaju potrebu informisati se o projektima s dobrom strukturom i dobiti tačne informacije kako bi se spojile investicije s tokovima provjerenih projekata. Ubrzano radimo na rješenju koje će nuditi savjete i pomoć investitorima na jednom mjestu”.

Jaz u finansiranju poljoprivrede EU

Platforma istražuje potrebe za finansiranjem poljoprivrede i poljoprivredno-prehrambenog sektora u 24 države članice, a temelji se na povratnim informacijama dvaju sprovedenih istraživanja na 7.600 poljoprivrednika i 2.200 poljoprivredno-prehrambenih kompanija od strane EU. Detaljno je analizirano okruženje u kojem djeluju poljoprivrednici i prerađivači u svakoj zemlji, a uključeni su bili bankarski sistemi kao i glavni finansijski učesnici.  

Sprovedeni izvještaji procijenili su jaz u finansiranju poljoprivrede i to između 19,8 i 46,6 milijardi eura dok je za poljoprivredno-prehrambeni sektor on veći za 12,8 milijardi eura. Otkrili su i kako većina europskih zemalja u finansiranju poljoprivrede podliježe višim kamatnim stopama i nepovoljnim uslovima u poređenju s drugim sektorima, ali i da nema dovoljno fleksibilnosti u uslovima zajma i otplate. 

Moderni feudalizam: Predložen zakon kojim bi se mali poljoprivrednici štitili od oligarha

Takođe, ustanovili su kako u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, startup-ovi i inovativne kompanije imaju najviše poteškoća u pronalaženju potrebnog kapitala za pokretanje ili proširenje poslovanja.

I sam Janusz Wojciechowski podržao fi-kompas

"Finansijski instrumenti koji se sufinansiraju iz EAFRD-a su održiv i učinkovit način ulaganja u rast i razvoj poljoprivrednika, posebno onih mladih. Posebno sam ponosan što mogu objaviti da su fi-kompas, GD AGRI i Savjetodavne službe EIB-a udružile snage kako bi objavile 24 izvještaja zemalja, koja će upravljačkim tijelima pružiti sveobuhvatan skup informacija za poboljšanje korištenja finansijskih instrumenata u strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021-2027. godine“, rekao je Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a.

S njim se složio i komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski. "Prijelaz prema održivim prehrambenim sistemima donijeti će nove mogućnosti poljoprivrednicima i ostalim subjektima u lancu snabdjevenosti hranom. Međutim, da bi se to omogućilo, ključan je pristup finansijama. Zbog toga pozdravljam objavljena 24 izvješća fi kompasa koji će sigurno pomoći nacionalnim vlastima da poboljšaju pristup finansiranju. Iako će korona kriza povećati novčane potrebe za poljoprivredu i prehrambeni sektor, ova platforma će uveliko pomoći u toj borbi", zaključio je.


Tagovi

Fi-kompas Europska unija ESIF Finansiranje Poljoprivrednici Zajam Kamate


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.