Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU4AGRI
  • 09.12.2020. 13:40

EU4AGRI: Bespovratna sredstva za poljoprivrednike - maksimalni pojedinačni iznos do 200.000 KM

Na konkurs se mogu prijaviti fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća čija je glavna djelatnost primarna poljoprivredna proizvodnja. Krajnji rok za prijavljivanje je 15. februar 2021. godine.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 2.563
  • 398
  • 0

Projekat Evropske unije EU4AGRI objavio je juče Javni poziv u vrijednosti od 3,5 miliona KM u cilju potpore investicija za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, u Bosni i Hercegovini. Namjera je da se postigne održiva poljoprivreda, kontrolisana upotreba prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, ali i kreiranje novih i očuvanja postojećih radnih mjesta.

Riječ je o trećem po redu Pozivu, u okviru pomenutog EU projekta, kako bi se osnažio domaći ruralni razvoj. Ovo je naročito izraženo sada, za vrijeme aktuelne pandemije COVID-19 i oporavka od krize koju je ona uzrokovala.

Prijave na poziv isključivo samostalno

Na konkurs se mogu prijaviti fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća čija je glavna djelatnost primarna poljoprivredna proizvodnja. Sektori koji su ovim obuhvaćeni su: proizvodnja mlijeka, mesa, zatim uzgoj žitarica i uljarica, kao i uzgoj voća, a u okviru njega i vinogradarstvo i masline. Obuhvaćena je takođe i proizvodnja povrća (povrtlarstvo) i jaja.

Svi zainteresovani trebalo bi da podnesu isključivo samostalno prijave.

Suma sa kojom se raspolaže u ovom Javnom pozivu je u visini od 3,5 mil. KM. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava  koji jedan korisnik može dobiti je u opsegu od 30 do 200 hiljada KM (bez PDV-a). Pri tom, za svaku investiciju neophodno je obezbijediti vlastito sufinansiranje, minimalno 35 odsto od ukupne vrijednosti investicije. Izuzetak je sektor voća i povrća, u kojem je ovaj udio nešto manji i iznosi minimalno 20% sopstvenog sufinansiranja.

Krajnji rok za prijavljivanje je 15. februar 2021. godine do 15 sati.

Kako aplicirati za sredstva ?

Sve potrebne informacije o pravilnom načinu popunjavanja i dostavljanja prijava, mogu se pročitati u dokumentu Smjernice za popunjavanje zahtjeva.

Obrasce potrebne za prijavljivanje možete pronaći u dokumentu ispod teksta

Ukoliko budete imali poteškoća sa preuzimanjem ili otvaranjem obrazaca, kao i za sva dodatna pitanja u vezi ovog konkursa, možete se informisati putem elektronske pošte, sa jasno naznačenim imenom poziva u predmetu poruke, na sljedeću e-mail adresu: registry.ba@undp.org.

Kompletnu dokumentaciju za konkurs možete skinuti ovdje.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije, čija vrijednost iznosi 20,25 miliona eura. Njegov cilj je modernizacija poljoprivredno - prehrambenog sektora u našoj zemlji. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).


Dokumenti


Tagovi

EU4AGRI Javni poziv Bespovratna sredstva Primarna poljoprivredna proizvodnja Proizvodnja mlijeka Sufinansiranje Poljoprivredni sektor


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.