Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revizija
  • 22.04.2016. 12:00

Duguju za podsticaje 29,5 miliona KM

Kod obračuna podsticajnih sredstava nisu primijenjeni isti kriterijumi jer je za četiri korisnika podsticaj utvrđen u iznosu od 41 do 66%, a za ostale 20%, stoji u nalazu revizije Agencije za agrarna plaćanja RS.

Foto: budabar/Bigstockphoto
  • 199
  • 6
  • 0

U Agenciji za agrarna plaćanja nisu poštovane procedure prilikom obrade zahtjeva definisane Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, jer zahtjevi za podsticajna sredstva nisu rješavani u propisanom roku od dva mjeseca od dana isteka roka za podnošenje zahtjeva, stoji u nalazu Glavne službe za reviziju javnog sektora RS koje je Agenciji dalo mišljenje sa rezervom za poslovanje u prošloj godini.

Nisu primijenjeni isti kriterijumi

Kako navode, nisu poštovane ni procedure definisane Pravilnikom o internim kontrolama i internim kontrolnim postupcima, jer dosije podnosilaca zahtjeva i zapisnici komisija o odobravanju sredstava ne sadrži svu dokumentaciju i dokumentovane kriterijume elemenata. Takođe, nije dokumentovano da je vršena suštinska i računska kontrola obračuna podsticajnih sredstava.

Podsticajna sredstva za regresiranje dizel goriva za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi u 2015. odobravana su na osnovu ukupno registrovanih obradivih površina, a ne na osnovu površina na kojima je izvršena jesenja sjetva u 2014. i proljetna sjetva u 2015, kao i za površine na kojima je planirana sjetva strnih žita u 2015.

Kod obračuna podsticajnih sredstava za razvoj poslovnih aktivnosti unutar zadružnog sektora za izgradnju, adaptaciju i uređenje poslovnih objekata, nabavku osnovnih i obrtnih sredstava i opreme nisu primijenjeni isti kriterijumi jer je za četiri korisnika podsticaj utvrđen u iznosu od 41% do 66% od vrijednosti dostavljenog predračuna ulaganja, a za sve ostale 20% od vrijednosti dostavljenih predračuna.

Potrebna dosljedna primjena pravila

Zbog nedostatka budžetskih sredstava, stanje neizmirenih obaveza u Agenciji za agrarna plaćanja na datum podnošenja finansijskih izvještaja (29. februara) iznosilo je 29.482.536 KM (obaveze po osnovu nabavke roba i usluga od 12.885 KM i subvencija za razvoj poljoprivrede i sela od 29.469.651 KM). Prema odredbama Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske ovaj iznos nije mogao biti odobren kao izvršenje budžeta za 2015., stoji u izvješću Revizije koje je Agenciji preporučilo uspostavljanje sistema internih kontrola kojim će se obezbijediti potpuna usklađenost poslovanja sa zakonskim i drugim propisima.

Takođe da se prilikom obrade zahtjeva i obračuna podsticajnih sredstava dosljedno primjenjuju pravila i procedure definisane Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela i Pravilnikom o internim kontrolama i internim kontrolnim postupcima.

Foto: budabar/Bigstockphoto


Tagovi

Agrncija za agrarna plaćanja Revizija Podsticaji Mišljenje sa rezervom Dug


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !