Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proračun EU
  • 17.11.2021. 16:30

Dogovorili se o EU proračunu: ZPP-u 53 milijarde eura

Neformalni politički dogovor o proračunu za 2022., postignut je dan prije zakonskog roka, priopćila je Europska komisija.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 80
  • 14
  • 0

Europski parlament i Vijeće Europske unije, na prijedlog EK, postigli su u ponedjeljak navečer, posljednjeg dana zakonskog roka, neformalni politički dogovor o proračunu EU-a za 2022. od gotovo 170 milijardi eura, priopćila je u utorak Europska komisija.

Dogovorene su obveze u visini od 169,5 milijardi eura i plaćanja od 170,6 milijardi eura.

Po dogovoru, 49,7 milijardi eura u obvezama namijenjeno je za potporu oporavku poticanjem ulaganja u ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju.

Za zajedničku poljoprivrednu politiku namijenjeno je 53,1 milijardi eura, a 971,9 milijuna eura za Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Za Obzor Europa odnosno za potporu istraživanjima u područjima kao što su zdravstvo, digitalizacija, industrija, svemir, klima, energija i mobilnost namijenjeno je 12,2 milijardi eura, a 613,5 milijuna eura za Program jedinstvenog tržišta, kao potpora konkurentnosti te malim i srednjim poduzećima, među ostalim u turizmu.

Nadalje, 1,2 milijardi eura predviđeno je u okviru Fonda za pravednu tranziciju kako bi prelazak na klimatsku neutralnost donio koristi svima te 755,5 milijuna eura u okviru programa LIFE za potporu zaštiti okoliša i klime.

Instrumentu za povezivanje Europe namijenjeno je 2,8 milijardi eura u cilju izgradnje suvremene visokoučinkovite prometne infrastrukture koja će poboljšati prekogranične veze.

Nakon što bude donesen, proračun bi trebao omogućiti Uniji da mobilizira znatna sredstva za nastavak odgovora na pandemiju koronavirusa i njezine posljedice, za pokretanje održivog oporavka te za očuvanje i otvaranje radnih mjesta. To bi potaknulo dodatna ulaganja u zeleniju, digitalniju i otporniju Europu, ali tako da se pritom zaštite oni najranjiviji u susjedstvu i svijetu.

Komentirajući jučerašnji politički dogovor, povjerenik Johannes Hahn, nadležan za proračun i upravu, izjavio je: "Dogovor potvrđuje da su sve institucije spremne na kompromis kako bismo dobili proračun koji će podupirati održiv oporavak i nužnu tranziciju EU-a u korist sviju."


Tagovi

Proračun EU ZPP Fond za ribarstvo EU poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.