Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 17.08.2016. 15:00

Dodjela sredstava za povećanje konkurentnosti!

Danas će se održati sastanak na kojem će 320 zainteresiranih organizacija dobiti informacije o podnošenju zahtjeva za bespovratna sredstva za sektore jagodastog voća i mljekarstva.

Foto: HighwayStarz/bigstockphoto.com
  • 163
  • 7
  • 0

Informativni sastanak na kojem će zainteresirane organizacije dobiti informacije i uputstva za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva za sektore jagodastog voća i mljekarstva bit će održan danas u Sarajevu, piše biznis.ba.

Dolazak na informativni sastanak potvrdilo je više od 320 zainteresiranih organizacija, a organiziraju ga USAID/Sweden projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) povodom javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačkim organizacijama (PO) u sektoru jagodastog voća i sektoru mljekarstva.

Porast izvoza jagodastog voća, pad mljekarstva!

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, u proteklih nekoliko godina proizvodnja jagodastog voća značajno je porasla, naročito proizvodnja malina. Izvoz jagodastog voća u prvih šest mjeseci ove godine u zbiru je bio veći za devet miliona KM (79 posto) u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada je riječ o sektoru mljekarstva, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad izvoza od 2,3 miliona KM, te pad uvoza od 1,3 miliona KM.

Ipak, ohrabruje podatak da je porastao izvoz sira u tom periodu, a povećan je i izvoz maslaca, saopćeno je iz VTKBiH.

Izvor: Biznis.ba, Foto: HighwayStarz/bigstockphoto.com


Tagovi

Bespovratna sredstva Izvoz Uvoz Konkurentnost Jagodasto voće Mljekarstvo