Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma II
  • 13.09.2017. 17:00

Dižu visoke tunele za jagode i parcele za kornišone

USAID/Sweden FARMA II projekat podržao preduzeće PLANT iz Tuzle koje će na nasadima jagoda i kornišona angažirati 30 mladih ljudi.

Foto: farmabih
  • 1.771
  • 132
  • 0

Po osnovu Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Unapređenje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačkim organizacijama (PO) kroz dodavanje vrijednosti u sektoru voća i povrća", USAID/Sweden FARMA II projekat podržao je i preduzeće PLANT doo iz Tuzle.

Projekat se odnosi na zapošljavanje u sektoru proizvodnje voća i povrća kroz mobilizaciju i edukaciju novih korisnika, a predviđa podizanje visokih tunela za proizvodnju jagode (4.000m2), te uspostavljanje proizvodnih parcela za jagode i kornišone na ukupno 20.000m2.

Kroz ove aktivnosti direktno će biti angažovano 30 mladih ljudi, a očekuje se minimalna godišnja proizvodnja od 30 tona jagoda i 50 tona kornišona.

U skladu s eko prihvatljivim principima

Proizvodnja koja je organizirana prema ovom modelu će biti intenzivna i u skladu sa ekološki prihvatljivim principima. Proizvodnja jagoda će se organizirati u visokim tunelima kako bi se unaprijedio potencijal za uzgoj novih sorti jagoda, uključujući stalnorađajuće i sorte koje su spremne za isporuku na tržište u svježem stanju prije i poslije uobičajene sezone.

Sredstvima USAID/Sweden FARMA II projekta finansirati će se kupovina visokih tunela za proizvodnju jagoda, dok će Plant finansirati sadni materijal za kornišone i jagode, te kompletan repromaterijal.

Cjelosezonsko zapošljavanje u poljoprivredi

Direktor kompanije, Adnan Hodžić, izjavio je: "Ova podrška od strane USAID/Sweden FARMA II projekta je veoma značajna jer nam je omogućila da uspostavimo model cjelosezonskog zapošljavanja u poljoprivredi. Finansiranjem plastenika/visokoh tunela, stvaraju se preduvjeti da se sa aktivnostima u proizvodnji jagode krene znatno ranije nego što je to uobičajeno, što znači da angažovanje radne snage započinje mjesec dana ranije, a plodovi jagode se ubiru 10-15 dana ranije.

Navedeno direktno utiče na unaprijeđenje konkurentnosti proizvodnje, kao i na produženje sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi. Preciznije rečeno, u modelu u kojem se kombinuje proizvodnja jagode u zaštićenom prostoru, na otvorenom polju sa proizvodnjom krastavca-kornišona, sezosko zapošljavanje traje 7-8 mjeseci, a kombinacija ove dvije, tržišno značajne kulture, omogućuje relativno stabilan izvor prihoda i ekonomsku održivost proizvodnje. Također, ovo može poslužiti i kao model za mala poljoprivredna gazdinstva i mišljenja smo da o tome treba razmisliti."

Visoki tunel jeftiniji od plastenika

Hodžić ističe kako je ova podrška značajna i sa aspekta unaprijeđenja tehnologije proizvodnje jagode, jer se prvi puta uvodi termin visoki tunel u proizvodnju jagode.

Visoki tunel je oblik zaštićenog prostora koji je 50% jeftiniji od standardnog plastenika, što u suštini znači da se, u odnosu na standardne plastenike, za isti novac može natkriti duplo veća površina.

Plant će otkupljivati od budućih radnika

Angažovanim poljoprivrednim proizvođačima će biti osigurana kontinuirana obuka tokom cijelog proizvodnog ciklusa, te će ih se osposobiti da, ukoliko to žele, započnu svoj vlastiti biznis. U početku će ovi mladi ljudi biti radnici Planta na puno radno vrijeme ali će im se omogućiti da napuste Plant u drugoj godini proizvodnje i uspostave svoje vlastite plantaže, a Plant će s druge strane tada biti u obavezi da otkupljuje njihovu cjelokupnu proizvodnju.

Na mjesto farmera koji odluče da otpočnu svoj vlastiti biznis biće angažovani novi radnici. Predviđa se uspostava proizvodnog ciklusa u trajanju od 8 mjeseci tokom jedne godine kombinirajući date proizvodnje (5 mjeseci kornišoni i 3 mjeseca jagode).

Foto: farmabih


Tagovi

Farma II Visoki tuneli za jagode Cjelosezonski posao Sezonski radnici Adnan Hodžić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]