Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 17.03.2017. 08:00

Dedić s udruženjima: Potrebno je više novaca!

Na sastanku ministra Dedića s poljoprivednim udruženjima zaključeno je da treba obezbijediti dodatna sredstava kojim bi se riješila naslijeđena dugovanja i prioritetno donijeti Program poticaja za 2017.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 3.482
  • 290
  • 0

Nakon provedene javne rasprave o nacrtu Programa poticaja za 2017. i nacrtu Pravilnika o načinima i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa predstavnicima vodećih poljoprivrednih udruženja u Federaciji BiH.

Zajednički stav i zaključak sa ovog sastanka je potreba obezbjeđenja dodatnih sredstava kroz izmjene i dopune Budžeta FBiH za 2017. godinu kojim bi se riješila naslijeđena dugovanja, zatim prioritetno donošenje Programa poticaja za 2017. i nacrta Pravilnika o načinima i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji, kako bi počela isplata poticajnih sredstava.

Dogovoreno je i da se kroz poticajne mjere postepeno jačaju poljoprivredni obrti s obzirom da veliki broj fizičkih lica ostvaruju ista prava, a istovremeno imaju radna mjesta u drugim djelatnostima, kao i primanja.

Modernizacija sustava isplate poticaja

Dati su i prijedlozi za formiranje radnih timova za pojedine vrste proizvodnje sa učešćem predstavnika poljoprivrednika koji će predložiti mjere za poboljšanja u tim oblastima.

Dodatno, predstavnicima udruženja prezentirane su i aktivnosti moderniziranja i informatizacije sistema isplate novčanih poticaja.

Ministarstvo će uskoro pokrenuti i Farmer portal na kojem će svaki registrirani poljoprivrednik moći vidjeti na koje poticaje ima pravo prijavljivanja. Također, poljoprivrednici će moći izravno ostvariti uvid u stanje svojih zahtjeva te elektronski preuzimati obrasce za prijavu na poticaje i prijavu proizvodnje, što će im olakšati proceduru podnošenja zahtjeva.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Šemsudin Dedić Sastanak Poticaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.