Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 15.03.2018. 13:45

Dedić: Poljoprivrednike ne zanima politika, oni samo traže redovne isplate novca

Dedić tvrdi da je u budžetu osiguran novac za ove namjene te da stoga ne vidi razlog za odugovlačenje isplate poticaja, pogotovo ako se uzme u obzir da se približava vrijeme sjetve.

Foto: Bigstockphoto/evgenius
  • 1.444
  • 188
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da razumije ogorčenje poljoprivrednika zbog neisplaćivanja poticaja iz prošle godine te da Vlada Federacija Bosne i Hercegovine te isplate mora zagarantirati, stoji na stranicama Ministarstva poljoprivrede. 

Dedić je podsjetio da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još 15. februara uputilo Vladi FBiH  program isplate poticaja za treći kvartal prošle godine. No, kaže kako Vlada mjesec dana nakon toga nije zasjedala, održane su samo dvije hitne sjednice, tako da su, kako kaže, uprkos naporima da treći kvartal isplate što prije, poljoprivrednici stavljeni na čekanje. Zato u potpunosti razumije ogorčenje poljoprivrednika.

Sjednica Vlade FBiH će biti održana 19. marta

"I ja sam ogorčen zbog ove blokade. Nakon preuzimanja funkcije ministra zatekao sam gotovo 50 miliona KM duga prema poljoprivrednicima i tek u januaru ove godine konačno smo uspjeli sanirati sva naslijeđena dugovanja za proizvodnje", kazao je Dedić koji upozorava da se takva situacija ne smije ponoviti, a nesporazumi među strankama koje čine koaliciju ne smiju dovesti do toga da iza sebe ostave dugove, kao što su ostavili njihovi prethodnici.

Napomenuo je da je dogovoreno da će sjednica Vlade FBiH biti održana u ponedjeljak, 19. marta, u Mostaru, kao i da će insistirati na tome da se na dnevnom redu nađe program isplata za treći kvartal. Osim toga, dodao je, o tome će razgovarati sa premijerom i dopremijerima.

Dedić: Novac je osiguran

Dedić tvrdi da je u budžetu osiguran novac za ove namjene te da stoga ne vidi razlog za odugovlačenje isplate poticaja, pogotovo ako se uzme u obzir da se približava vrijeme sjetve.

"Poljoprivrednike ne zanima politika, oni samo traže redovne isplate novca koji su svojim poštenim radom zaradili i Vlada im te isplate mora zagarantovati", poručio je ministar.


Tagovi

Šemsudin Dedić Poticaji Vrijeme sjetve Treći kvartal


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.