Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj ruralnog poslovanja
  • 12.11.2017. 13:00

Cestovno povezivanje je preduslov za razvoj sela

U Općini Bužim otvorena je dionica puta Priki Potok-Konjodor te dio puta na teriotoriji općine Bosanska Krupa.

Foto: fmpvs
  • 219
  • 13
  • 0

Zajedno sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i načelnicima općina Bužima Zikrijom Durakovićem i Bosanske Krupe Arminom Halitovićem, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zvanično je u petak, 10. novembra otvorio dionicu puta Priki Potok-Konjodor u općini Bužim, te dio puta na teritoriji općine Bosanska Krupa, izgrađenih u okviru Projekta razvoja ruralnog poslovanja koji provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u partnerstvu sa IFAD-om, uz učešće općina u projektu.

Garant povećanja zaposlenosti

"Ovim projektima Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastoji konkretnim mjerama poboljšati uslove života ljudi na selu. Ulaganje u infrastrukturu, a posebno cestovno povezivanje poljoprivrednih krajeva u kojima se proizvodi hrana koju jedemo, sa tržištem, nezaobilazan je preduslov za razvoj poljoprivrede, i općenito za širenje privrednih aktivnosti u ruralnim područjima koje su garant povećanja zaposlenosti", izjavio je ministar Dedić u svome obraćanju nakon ceremonije otvaranja puta u ove dvije općine Unsko-sanskog kantona.

Povezivanje s tržištem

Projekt razvoja ruralnog poslovanja finansijski podržava IFAD u iznosu od 33,5 miliona KM, a obuhvata 27 općina diljem Federacije, od kojih su tri u Unsko-sanskom kantonu i to: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Bužim.

Projekat je u fazi provedbe, a trajat će do 2019. godine. Cilj projekta je povećanje zaposlenosti u ruralnim područjima Federacije kroz podršku poljoprivrednim preduzećima, ulaganje u infrastrukturu, skladišne i rashladne kapacitete, obuku i edukacije kako bi se poljoprivrednicima omogućilo povezivanje sa tržištem i komercijalizacija malih poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: fmpvs


Tagovi

Šemsudin Dedić Husein Rošić IFAD Bosanska Krupa Bužim


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas