• Poljoprivreda u RS
  • 02.12.2019. 09:00

Budžet za poljoprivredu u 2020. će iznositi 75 miliona KM

Godišnji budžet za poljoprivredu u Republici Srpskoj bit će veći za 4 miliona KM u odnosu na ovogodišnji.

Foto: Pixabay/MolnarSzabolcsErdely
  • 501
  • 26
  • 0

Budžet za poljoprivredu u Republici Srpskoj bi u idućoj, 2020. godini trebao iznositi 75 miliona KM, četiri miliona više od ovogodišnjeg, najavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

Ministar je istaknuo kako se u poljoprivredu godišnje plasira oko 180 miliona KM, a da svakog prvog u mjesecu ide isplata premija za mlijeko za 4.500 gazdinstva. Smatra kako je za proizvođače važna mogućnost podrške ulaganja u kapitalne investicije. 

Podsjetimo, nedavno je objavljen i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2020. godinu. 

87 miliona KM za poticaje u poljoprivredi

Pašalić je zadovoljan i rezultatima koje daje interventni otkup junadi, za što je Vlada izdvojila 2 miliona KM. "Cilj je da se otkupi oko 8.000 grla, dio ide mesnim prerađivačima, a dio za izvoz. I to po cijeni od 3,9 KM po kilogramu, koja je odlična, ako se uzme u obzir da je u regionu 3,5 KM. Tom mjerom smo definintivno zaštitili domaće proizvođače", istaknuo je. 

Osvrnuo se ministar i na stanje u "Šumama RS" gdje je smanjen broj onih gazdinstava koji su poslovali negativno. Pašalić ističe kako to preduzeće sada značajno raste, a pun efekat mjera će se vidjeti naredne godine nakon što bude usvojen novi zakon o šumama. 

Komentirao je i najave osnivanja ministarstva poljoprivrede BiH. Kaže kako takvo tijelo neće biti formirano te da je nadležnost nad poljoprivredom i dalje u rukama entiteta. 


Tagovi

Poljoprivreda u RS Budžet 2020 Povećanje Boris Pašalić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.