Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online
  • 19.02.2024. 16:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Brčanski poljoprivrednici za poticaje mogu aplicirati i s mobitela

Nema više bespotrebnih papira, lakše i za poljoprivrednike i za adminicstraciju. Predstavljena online aplikacija, evo kako radi!

Foto: Depositphotos/bugarskipavle3.gmail.com
  • 177
  • 16
  • 0

U Brčko distriktu od ove godine zahtjevi za podsticaje u poljoprivredi mogu se podnositi i online - putem aplikacije. Time se, kako je navedeno, postiže bolji uvid u stanje na terenu kao i efikasniji rad sa podnosiocima zahtjeva.

"Administracija će biti manje opterećena, poljoprivrednici neće gubiti vrijeme prilikom podnošenja zahtjeva, bit će bolji monitoring, olakšat će se rad i mislim da će biti opcija uštede kroz kontrole i suzbijanje eventualnih manipulacija", rekao je gradonačelnik Brčkog, Zijad Nišić te dodao kako je riječ o pionirskom projektu, a vjeruje da će ova praksa biti proširena i na druga odjeljenja.

Dostupna aplikacija

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković kazao je da je prošle sedmice aplikacija objavljena na stranici Vlade i da oni koji žele već mogu podnijeti zahtjev online.

S javnog predstavljanja aplikacije, Nišić (desno) i Ninković (lijevo) (Foto: Vlada BD)

"Kako bi bilo korisniku jasnije popuniti elektronski zahtjev mi smo prilikom ulaska na tu aplikaciju omogućili i video uputstvo. Što se tiče onih koji ne znaju da koriste savremene aplikacije ili nisu u mogućnosti uvijek mogu doći u naše Odjeljenje i podnijeti zahtjev", rekao je Ninković i naglasio da se zahtjev može podnijeti putem bilo koje digitalne platforme. Tako je moguće aplicirati putem mobilnog telefona ili računara i dovoljan je samo pristup internetu kako bi se registorvali i unijeli svoju mail adresu, a zatim mogu startati sa upisivanjem kulture koju žele da prijave za poticaj.

"Kada završe taj dio posla, klikom zahtjev šalju Odjeljenju gdje će službenik pregledati da li je sve ispravno popunjeno. On će istim putem vratiti poruku u obliku informacije gdje će ujedno u toj poruci dobiti uputstva za dalje korake", pojasnio je Ninković.

I na terenu bez papira

Podsjetio je da se softver primjenjuje od 1. januara 2022. godine i da se radi o samo jednom dodatku online podnošenja zahtjeva. Još jedna novina je da komisije na terenu ubuduće neće raditi sa papirima i olovkom, nego će sve ići preko navedene aplikacije.

"To smo isto obezbijedili i u Pododjeljenju za veterinarstvo. Prednost je što ćemo podatke dobijati automatski u naš softver i postojat će puna kontrola, kao i kontrola rada službenika. Njima će zasigurno rad na terenu biti olakšan", kazao je Ninković.

U prošloj godini Brčko je izdvojilo više od 13 miliona maraka za poticaj u poljoprivredi. Prvi put u historiji Distrikta odvojen je milion maraka za regresirano gorivo, za subvencije u poljoprivredi.

Aplikacija je dostupna na linku - ovdje

Pogledajte i video uputstvo za njeno korištenje: 

 


Tagovi

Aplikacija za poticaje Zahtjev za poticaje Online pristup Brčko distrikt Digitalizacija Zijad Nišić Milenko Ninković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.