Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU4Business
  • 31.07.2019. 09:30

Bespovratno: Preko 2,5 miliona KM za primarnu poljoprivrednu proizvodnju

EU4Business objavio Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Foto: Pixabay/1195798
  • 434
  • 41
  • 0

Projekat EU4Business je objavio javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. 

Cilj javnog poziva je modernizacija proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u proces prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, povećanje produktivnosti prerađivačkih subjekata, unaprijeđenje kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, uvođenje standarda kvaliteta, uvođenje dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštita okoliša, i otvaranje novih tržišnih mogućnosti.

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda mogu biti obrti, zadruge i preduzeća koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, a planiraju da kroz ovaj javni poziv investiraju u preradu poljoprivredno prehrambenih proizvoda, kao i obrti, poduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda u pod-sektorima prerada povrća, prerada voća, vinarstvo i maslinarstvo, prerada mlijeka i prerada mesa.

Ukupna sredstva za finansiranje podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznose do 2.550.000 KM. Bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi od 145.000 KM do 290.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 50% ukupnog iznosa predložene investicije (50% sufinansiranje podnosioca prijave i 50% sufinansiranje kroz mjeru podrške). Sufinansiranje mora biti novčano te se učešće neke druge vrste neće uzimati u obzir.

Detaljne informacije o načinu popunjavanja i dostave prijave se nalaze na web stranici UNDP-a i na stranici projekta

Krajnji rok za podnošenje prijava je 27. septembra 2019. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Treba napomenuti kako je jučer, 29. jula, u zgradi Delegacije EU u BiH u Sarajevu, održana ceremonija dodjele bespovratnih sredstava poljoprivrednim gazdinstvima u BiH u okviru projekta EU4Business. Bespovratna sredstva, u vrijednosti od 1,6 miliona eura, dodijeljena su za deset odabranih poljoprivrednih gazdinstava (sedam iz Republike Srpske i tri iz Federacije BiH).


Tagovi

EU4Business Bespovratna sredstva Primarna poljoprivredna proizvodnja Prerada Sufinansiranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.