Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj poljoprivrede
  • 31.10.2022. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Banja Luka izdvaja 250.000 KM za poboljšanje kvaliteta zemljišta

Sredstva će biti dodijeljena registrovanim komercijalnim i nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i privrednim društvima čija je pretežna djelatnost poljoprivreda

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 70
  • 9
  • 0

Za subvencije poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zemljišta iz budžeta Grada Banja Luka obezbijeđeno je 250.000 KM, koje će biti raspoređene putem Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, a program korištenja donesen je posljednjoj sjednici Skupštine održanoj prošle sedmice.

Programom je predviđeno da se sredstva isključivo koriste u sljedeće namjene: za osposobljavanje i uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna, za popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta, za sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije.

Sredstva će biti dodijeljena registrovanim komercijalnim i nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i privrednim društvima čija je pretežna djelatnost poljoprivreda, a ne mogu biti veća od 4.000 KM po projektu.

Zašto je neophodna kalcifikacija zemljišta?

Iznos po namjeni, uslovi i kriterijumi za ocjenjivanje, te ostala potrebna dokumentacija preciznije će biti utvrđena predstojećim Pravilnikom o raspodjeli sredstava.


Tagovi

Poljoprivreda Razvoj poljoprivrede Budžet Subvencije Kvalitet zemljišta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.