Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo apelira
  • 03.02.2022. 12:00

Ažurirajte podatke u registrima, inače nema poticaja

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za 2022. godinu stupio je na snagu u ponedjeljak, 31. januara, dok se pravilnik o kapitalnim investicijama očekuje u skorije vrijeme. Iz tog razloga se apelira na ažuriranje podataka u APIF-u

Foto: Vedran Stapić
  • 219
  • 9
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjetilo je poljoprivrednike na obavezu ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika poticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela. To je ujedno i jedan od uslova za ostvarivanje prava na korištenje novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za 2022. godinu stupio je na snagu u ponedjeljak, 31. januara, dok se pravilnik o kapitalnim investicijama očekuje u skorije vrijeme. Iz tog razloga se apelira na ažuriranje podataka u APIF-u.

Mljekari, provjerite bankovne račune - uplaćeni poticaji u RS

Važno je napomenuti da poljoprivredna gazdinstva koja u momentu podnošenja prijave na javni poziv za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu koja nisu izvršila redovno godišnje ažuriranje podataka, neće moći ostvariti pravo na poticajna sredstva”, saopćili su iz ministarstva.

Također, nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavezni su Poreznoj upravi Republike Srpske prijaviti obavezu doprinosa za 2021. u skladu s propisima, te izmiriti obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za prošlu godinu.

Isplaćeno više od dva miliona KM poticaja za voće u RS

"S obzirom na stanje u vezi s epidemijom izazvanom virusom korona apeliramo na poljoprivrednike da poštujući sve epidemiološke mjere na vrijeme izvrše svoje obaveze kako se pred sami istek roka ne bi stvarale gužve, te kako bi poticaji mogli da budu blagovremeno obračunati", naveli su iz ministarstva.

Poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar svake godine, od 1. januara do 15. maja, obavezno prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici APIF-a podatke o načinu korištenja zemljišnog posjeda, tj. podatke o zasijanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama na registriranom poljoprivrednom zemljištu i vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda.


Tagovi

Poticaji Registar poljoprivrednih gazdinstava Republika Srpska Kapitalne investicije Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.