Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FARMA II
  • 13.03.2017. 10:00

800.000 KM za 15 projekata u mljekarstvu

Ukupna vrijednost planiranih investicija kroz FARMA II projekat je 1,8 miliona KM, pri čemu će kompanije investirati više od 1 miliona KM.

Foto: komorabih.ba
  • 2.257
  • 111
  • 0

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obaviještena je da će USAID/Sweden FARMA II projekat obezbijediti dopunska bespovratna sredstva u iznosu od oko 800.000 KM za podršku 15 investicijskih projekata u sektoru mljekarstva. Ukupna vrijednost planiranih investicija je 1,8 miliona KM, pri čemu će kompanije investirati više od 1 miliona KM.

Većina projekata ima za cilj povećanje količine i unapređenje kvaliteta mlijeka, što će rezultirati većom profitabilnosti za uključene poljoprivrednike. U konačnici, očekuje se da će ova investicija osigurati posao sa punim radnim vremenom za 46 radnika i direktno podržati više od 800 poljoprivrednika, uključujući 276 žena.

Cjelokupni sektor mljekarstva će imati koristi od više mlijeka boljeg kvaliteta, što će omogućiti prerađivačima da prošire svoj asortiman i proizvode kvalitetnije i konkurentnije proizvode, sa dužim rokom trajanja. U isto vrijeme, ovi projekti će povećati prodaju i profitabilnost individualnih poljoprivrednika i organizacija proizvođača.

Odobreno 15 prijava

Odbor za evaluaciju grantova USAID/Sweden FARMA II projekta primio je ukupno 86 aplikacija - od kojih je 15 odobreno i dobiti će bespovratna sredstva. Ključ uspjeha odabranih aplikacija bio je u projektima koji su direktno uključili i podržali šire efekte razvoja, kao što je definisano razvojnim strategijama Švedske i USAID-a.

Uspješne projekte koji će dobiti podršku podnijeli su: Udruženje proizvođača mlijeka opštine Gradiška, Veterinarska stanica Bugojno, SLUP i Natura Relax Sanski Most, EKO SIR PUĐA Livno, JU Srednja poljoprivredna škola Banja Luka, Poljorad Travnik, OPZ Zlatna kap Tešanj, MONS-PRODUKT Teslić, Obrtnička komora TK i Milk Land iz Tuzle, ZZ Gračanka iz Gračanice, ZZ PROMILK Prozor, Pađeni Bileća i udruženje Okusi Hercegovinu Mostar.

Foto: komorabih.ba


Tagovi

FARMA II Mljekarstvo Investicije Projekat


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]