• Vlada RS
  • 10.09.2017. 11:00

5 miliona KM za ublažavanje štete od suše

Između ostalog, ovim će sredstvima biti sufinansirana nabavka opreme za navodnjavanje.

Foto: Pixabay/Line-tOodLinGfc
  • 517
  • 36
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je Mjere za ublažavanje uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju, koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a kojima će, između ostalog, biti obezbjeđeno pet miliona KM za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje.

Usmjeravanje dodatnih sredstava od pet miliona KM samo je jedna od mjera koje je predložilo resorno Ministarstvo, a kojom će poljoprivrednicima biti obezbijeđeno 40 odsto fiksnog povrata sredstava u odnosu na troškove investicije koja se odnosi na nabavku opreme za navodnjavanje.

Podrška novom ciklusu proizvodnje

Među usvojenim mjerama je i usmjeravanje dodatnih pet miliona KM za podršku novom ciklusu proizvodnje.

Ova mjera će se realizovati tako što će biti povećan regres za dizel za 20 odsto, odnosno sa 100 na 120 litara po hektaru obradivih površina, a bit će finansirana i nabavka regresiranog đubriva od 150 kilograma po hektaru obradivih površina.

Ukupno za ove dvije mjere bit će obezbijeđeno 2.625.200 litara dizela i 19.689.000 kilograma đubriva, a prema evdiencijama Ministarstva ovim mjerama bit će obuhvaćeno 25.670 poljoprivrednih gazdinstava koje imaju aktivan status u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Pored toga, zakupci i koncesionari poljoprivrednog zemljišta u svojini RS imat će pravo na povrat 50 odsto plaćenog iznosa za zakupnine i koncesione naknade za 2018. godinu. Ova mjera odnosit će se na 361 korisnika, a ukupno umanjenje obaveze iznosilo bi 788.989 KM.

Osim toga, bit će finansirani troškovi pojačanog ispitivanja uzoraka svježeg mlijeka i hrane za životinje na pojavu miko-toksina.

Teška poljoprivredna sezona

Investiciono-razvojna banka RS bit će zadužena da razmotri mogućnost reprogramiranja kreditnih obaveza i produženja grejs perioda za subjekte u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji su korisnici direktnih plasmana IRB-a, a Vlada je sugerisala svim poslovnim bankama da revidiraju kreditne obaveze subjekata u poljoprivredi imajući u vidu tešku poljoprivrednu sezonu.

Pokrenuta je i inicijativa za smanjivanje cijene priključka za navodnjavanje na elektro-distributivnu mrežu i cijene električne energije koja se koristi za navodnjavanje.

Predloženo je i uvođenje nove mjere-podsticaja za izgradnju zimskih mini-akumulacija u uvalama za područja bez vodotokova i niskog nivoa podzemnih voda, te povećanje obuhvata osiguranja u sektoru poljoprivrede.

Među mjerama koje je usvojila Vlada navedeno je i da su u cjelosti izmirene obaveze po osnovu podsticaja za 2016.godinu, za tekuću godinu je isplaćeno oko 24 miliona KM, dok će u narednom periodu biti isplaćen ostatak kako bi agrarni budžet za ovu godinu već sada bio realizovan u iznosu od 50 odsto.

Foto: Pixabay/Line-tOodLinGfc


Tagovi

Suša Dizel Regres za dizel Đubrivo Miko-toksini Navodnjavanje Mini-akumulacija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi