Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kapitalne investicije
  • 30.04.2019. 13:00

5 miliona KM podsticaja za kapitalne investicije, ali i kazne za prevarante

Iznos podsticaja je 30% od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno, 15% za nekomercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva.

Foto: Bigstockphoto/vladteodor
  • 423
  • 36
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u petak, 03.05.2019. posredstvom elektronskih i štampanih medija objaviće Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaje za kapitalne investicije u 2019. godini. Javni poziv će da važi 30 dana, a biće objavljen na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2019. godini, od 17.04.2019. godine.

Pravo na novčane podsticaje za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji mogu da ostvare fizička i pravna lica sa sjedištem u Republici Srpskoj, koja obavljaju poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Republike Srpske i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalna ili nekomercijalna gazdinstva, kao i ostali subjekti upisani u Registar korisnika podsticajnih sredstava.

Pravo na podsticajna sredstva ne mogu ostvariti korisnici podsticaja koji imaju pasivan status u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika podsticajnih sredstava, gazdinstva čiji nosilac nije prijavio Poreskoj upravi obavezu uplate doprinosa za 2018. godinu u skladu sa propisima o doprinosima i gazdinstva koja nisu izmirila obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2018. godinu.

Pravo na novčana sredstva podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji korisnici podsticaja mogu da ostvare za:

  1. investicije u poljoprivrednu mehanizaciju (nabavku pogonskih mašina i priključne mehanizacije),
  2. investicije u stočarsku proizvodnju (izgradnja objekata, oprema za govedarske farme, oprema za svinjarske, ovčarske, kozarske i živinarske farme, oprema za pčelarstvo),
  3. investicije u biljnoj proizvodnji (izgradnja plastenika, podizanje višegodišnjih zasada, postavljanje protivgradnih mreža),
  4. investicije u sortiranje, pakovanje i preradu poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvu, tehnološka oprema za prerađivačku industriju,
  5. investicije u nabavku opreme za navodnjavanje.

Za ove namjene predviđeno je oko pet miliona konvertibilnih maraka, a iznos podsticaja je 30% od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno, 15% za nekomercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva. Priznaće se sva ulaganja izvršena nakon 14.03.2019. godine, osim za ulaganja u podizanje novih voćnih zasada, gdje će se u obzir uzeti ulaganja izvršena od 01.07.2018. godine.

Nakon dostavljanja zahtjeva biće obavljeno bodovanje prema utvrđenim kriterijumima i formirana rang lista kandidata za podsticaje. Više bodova imaće podnosioci zahtjeva koji su nosioci gazdinstva, a mlađi od 40 godina, zatim nosioci sa završenom visokom stručnom spremom, kao i oni koji imaju pet ili više članova domaćinstva. Više bodova dobiće i podnosioci zahtjeva u čijem domaćinstvu je žena nosilac gazdinstva.

Nakon završene procedure komisija koju će da čine zaposleni iz Ministarstva ili Agencije za agrarna plaćanja izvršiće provjeru realizacije investicije, a kazne za one koji eventualno lažiraju poslate podatke, nisu beznačajne. Osim toga što će morati da vrate odobrena sredstva u roku od 30 dana od dana donošenja rješenja o isplati, biće im blokirana isplata bilo kakvih podsticaja u naredne dvije godine.


Tagovi

Javni poziv Kapitalne investicije Registar poljoprivrednih gazdinstava Registar korisnika podsticaja Kazne Rang lista Bodovanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]