Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizna rezerva
  • 30.11.2016. 15:00

435 miliona eura vraća se poljoprivrednicima iz EU

435 miliona eura vraća se evropskim poljoprivrednicima kroz budžet Zajedničke poljoprivredne politike.

Foto: bigstockphoto.com, volkovslava
  • 194
  • 9
  • 0

435 miliona eura vraća se europskim poljoprivrednicima kroz budžet Zajedničke poljoprivredne politike.

Evropski proizvođači koji ulaze u sustav isplata izravnih plaćanja od 1. decembra 2016. primit će dodatnih 435 miliona eura iz nekorištene krizne rezerve.

Kao što se zaključeno tijekom reforme ZPP još 2013., značajan iznos se uzima od izravnih plaćanja poljoprivrednicima svake godine kako bi se stvorila zaliha novca za poljoprivrednike u kriznim situacijama.

Novac može biti mobiliziran kada godišnji budžet nije dovoljan za financiranje potreba tržišnih mjera kao što su javne intervencije i privatno skladištenje. Ako se ne iskoristi do kraja ove godine, rezerva se vraća poljoprivrednicima.

Milijarda eura za krizne situacije

Od septembra 2015. komisija je osigurala milijardu eura ekstra financijske potpore poljoprivrednom sektoru koji se suočava s tržišnim poteškoćama.

No, odlučeno je da će se ova potpora sufinancirati bez diranja krizne rezerve tako da se ne utječe na direktna plaćanja.

Dodatne mjere kao što su produženje postojećih tržišnih mjera i distribucije nacionalnih omotnica financirane su iz postojećih budžeta u 2016. dok je zadnji paket pomoći poljoprivrednicima iz juča 2016. za mliječni sektor financiran iz budžeta za 2017.

Neće doći do smanjenja prihoda farmera

Komisionar Phil Hogan ističe: "2016 je bila teška godina za poljoprivrednike iz velikog broja sektora. Zadovoljan sam što je komisija bila sposobna odgovoriti serijom dodatnih mjera bez diranja u krizne rezerve tako da neće doći do smanjenja prihoda poljoprivrednika."

Smanjenje plaćanja za one koji primaju iznad 2.000 eura

Od njezinog uvođenja 2013., rezerva se nije trošila. Smanjenje iznosa poticaja se odnosi samo na direktna plaćanja iznad 2.000 eura i još uvijek nije primijenjeno u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj u 2016. jer iznosi direktnih plaćanja još uvijek nisu prilagođeni u ovim državama članicama.

Foto: bigstockphoto.com, volkovslava


Tagovi

Isplata Krizna rezerva ZPP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."