• Oporavak od poplava
  • 23.11.2018. 11:00

38 poljoprivrednika dobilo pakete pomoći u vrijednosti od 15 miliona eura

Pakete čine plastenici, repromaterijal za pčelarstvo, plasteničku proizvodnju ili ratarstvo, mala poljoprivredna mehanizacija i oprema, te stručna i tehnička pomoć kako bi se korisnicima obezbijedila odgovarajuća obuka i mentorstvo.

Foto: Europa.ba
  • 314
  • 31
  • 0

Trideset osam poljoprivrednika sa područja Bijeljine, potpisalo je ugovore o dobijanju paketa pomoći u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Ugovorima su definisani sadržaji paketa pomoći koju će korisnici primiti, a koju čine plastenici, repromaterijal za pčelarstvo, plasteničku proizvodnju ili ratarstvo, mala poljoprivredna mehanizacija i oprema, te stručna i tehnička pomoć kako bi se korisnicima obezbijedila odgovarajuća obuka i mentorstvo.

Pomoć finansira Evropska unija

Pomoć poljoprivrednicima je dodjeljena u sklopu "Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje" u vrijednosti od 15 miliona eura koji finansira Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program, u 44 opštine/grada u BiH, implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim opštinama i gradovima, navodi Europa.ba. 

Potpisivanju ugovora su prisustvovali Richard Máša, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, (UNDP) u BiH, te Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Održiv izvor prihoda

"Tokom svih ovih godina, Evropska unija pomaže razvoj Bosne i Hercegovine. I dalje nastavljamo pružati pomoć tamo gdje je najpotrebnija. Ovaj projekat dio je većeg programa podrške u vrijednosti od ukupno 41 milion eura koji je usmjeren na izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata, te podršku malim i srednjim preduzećima", rekao je Richard Máša.

"Pored stambenog zbrinjavanja porodica čiji su domovi uništeni ili teško oštećeni 2014. godine, ovaj Program cilja da, kroz svoju ekonomsku komponentu, pruži održiv izvor prihoda za porodice u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima", kazao je Sukhrob Khoshmukhamedov.

44 porodice iz Bijeljine bit će stambeno zbrinute

Delegacija je posjetila i porodice u naselju Pučile čiji su domovi uništeni u poplavama 2014. godini, a kojima su u okviru ovog projekta izgrađene nove kuće. Zahvaljujući Programu, 44 porodice iz Bijeljine bit će stambeno zbrinute kroz izgradnju novih kuća, dok će 120 stambenih jedinica biti sanirano kako bi se postigli odgovarajući uslovi stanovanja.

Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.
 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze... Pročitaj više »

Tagovi

Oporavak od poplava Paketi za poljoprivrednike Plastenici Repromaterijal Pčelarstvo Evropska unija Richard Máša


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi