Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 24.03.2019. 07:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Donje Crnjelovo

3,8 miliona KM vrijedan projekt navodnjavanja 511 ha zemljišta

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS najavio je kako je u planu izgraditi sisteme za navodnjavanje na 11.000 hektara, po 500 ha godišnje.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 102
  • 22
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisao je u Bijeljini sa gradonačelnikom Mićom Mićićem ugovor o realizaciji projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na području sela Donje Crnjelovo u vrijednosti 3,8 miliona KM.

Pašalić je rekao da je riječ o sistemu za navodnjavanje na oko 511 hektara, što je samo prva faza budućeg projekta u Bijeljini. 

Godišnje će navodnjavati po 500 ha

"Namjeravamo da, prema tom projektu, izgradimo sisteme za navodnjavanje na 11.000 hektara, i to dinamikom od 500 hektara godišnje", rekao je Pašalić novinarima nakon potpisivanja ugovora. 
On je naveo da grad Bijeljina učestvuje u ovom projektu sa 15 odsto, odnosno sa 600.000 KM, a Vlada Republike Srpske sa oko 3,2 miliona KM, stoji u saopštenju na stranicama Vlade RS. 

"Ugovor je potpisan sa Gradom i sa izvođačem radova preduzećem "Higra", a početak radova očekuje se veoma brzo", rekao je Pašalić pojasnivši da će se raditi vodozahvat u kanalu Dašnica sa kapacitetom od oko 300 litara u sekundi i 25 kilometara cjevovoda koji će biti dovoljni za napajanje 511 hektara. 

Svaka mjesna zajednica ima priključak za vodu

On je najavio da se već narednih dana počinje i sa projektovanjem susjednog sistema od još 500 hektara koji će se raditi, ako bude sve prema planu, već naredne godine. 
"Do sada smo po istom projektu izgradili sisteme za navodnjavanje u Novom selu kod Bijeljine, kao i u Pelagićevu, zatim u Trebinju, Ljubinju, a u Bratuncu smo završili sistem za navodnjavanje gdje svaka mjesna zajednica ima priključak za tehničku vodu, što smo radili za naše proizvođače maline", rekao je Pašalić. 

Podsjećajući na klimatske promjene i česte suše, Pašalić je rekao da resorno ministarstvo nastoji da obezbijedi što više sistema za navodnjavanje. 

Prošle godine navodnjavali i pšenicu

"Vidjeli smo jesenas da su proizvođači navodnjavali pšenicu što je nevjerovatno, ali moderna poljoprivredna proizvodnja se susreće sa velikim izazovima u vezi sa klimatskim promjenama i bez navodnjavanja ubuduće sigurno neće biti moguće baviti se poljoprivrednom proizvodnjom", dodao je Pašalić. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićić istakao je da će, zahvaljujući ovom ugovoru i radovima koji će uskoro početi, biti moguće navodnjavanje drinskom vodom gotovo na Savi. Dodao je da će biti omogućeno navodnjavanje 511 hektara poljoprivrednog zemljišta u Donjem Crnjelovu gdje će najveću korist imati proizvođači koji se u ovom mjestu intenzivno bave poljoprivrednom proizvodnjom. 

Dragan Sarić, vlasnik "Higre", koja je izvođač radova kaže da je ugovoreni rok osam mjeseci, pripreme počinju već u ponedjeljak a za desetak dana se sa mašinama, kaže, izlazi na teren i radovi počinju.


Tagovi

Navodnjavanje Projekt Boris Pašalić Priključak za vodu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.