Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni pozivi
  • 29.05.2019. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

2,84 miliona KM za subvencije maloj privredi i zapošljavanju mladih

U dva javna poziva koje je bojavilo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, sredstva su namijenjena i za drvnu, prehrambeno-prerađivačku industriju, turizam te primarnu poljoprivredu.

Foto: Bigstockphoto/Kzenon
  • 161
  • 25
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je dva javna poziva za subvencioniranje, podršku privredi i zapošljavanje mladih.

Od drvne industrije do turizma

Prvi je Javni poziv za odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela troškova kamate od strane Ministarstva privrede za subjekte male privrede koji posluju na području KS i njime su  obezbjeđena sredstava u iznosu od 2.000.000 KM.

Kreditna sredstva uz subvencioniranje dijela troškova kamate iz Budžeta KS namijenjena su subjektima male privrede u 2019. godini za ekonomski rast i razvoj posebno u metalnoj, drvnoj, prehrambeno-prerađivačkoj, IT industriji i turizmu, za zapošljavanje novih radnika i uredno obavljanje registrovane djelatnosti.

Sredstava se odnose na finansiranje kupovine osnovnih sredstava, trajna obrtna sredstva i investicije dugoročna finansiranja na način da se dugoročna anuitetska finansiranja za stalna sredstva i kapitalne investicije odobravaju na rok do sedam godina i u iznosu do 1.000.000KM.

Subjekti male privrede, korisnici poticajnih kreditnih sredstava imaju obavezu da najmanje 50 posto iznosa odobrenih kreditnih sredstava plasiraju za nabavku osnovnih sredstva i investicije, a maksimalno 50 posto iznosa kreditnih sredstava za obrtna sredstva.

Javni poziv i za primarnu poljoprivredu 

Drugi poziv se odnosi na Subvenciju troškova za zapošljavanje mladih i razvoj vještina potrebnih za obrtnička-zanatska zanimanja.

Pravo učešća po ovom Javnom pozivu ne mogu ostvariti obrtnici koji obavljaju djelatnosti, trgovačka, ugostiteljska, proizvodnja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, primarna poljoprivreda i drugi. 

Prihvatljivi korisnici su obrtničke radnje koje podnesu aplikaciju, dostave svu traženu dokumentaciju i koje u roku od 6 mjeseci mogu omogućiti praktično iskustvo i vještine rada za novozaposlenog radnika, sa obavezom da novozaposlenog radnika o svom trošku zadrže u radnom odnosu još najmanje 6 mjeseci.

Prihvatljiva aktivnost je zaposlenje mladih osoba starosti od 18 do 35 godina i izvođenje praktičnog programa interne obuke i vježbi za obavljanje poslova u obrtničkoj radnji u skladu sa registrovanom djelatnošću. Ukupno vrijeme trajanja obuke je šest mjeseci.

Ukupna raspoloživa poticajna grant sredstva za ovaj program iznose 840.000 KM.

Javne pozive preuzmite u dokumentima ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Javni pozivi Subvencije Mala privreda Zapošljavanje mladih Primarna poljoprivreda Drvna industrija Turizam Prehrambeno-prerađivačka industrija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.