Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Zapošljavanje u poljoprivredi
  • 04.02.2018. 16:30

180.000 eura za "Karte za posao u poljoprivredi"

Šezdeset od sto nezaposlenih koji su dobili karte za posao u poljoprivredi će dobiti poticaj za proizvodnju lana, heljde, raži, spelte i prosa.

  • 428
  • 39
  • 0

Stotinu nezaposlenih u Petrovcu dobilo je proteklog tjedna "Karte za posao u poljoprivredi", koje će im omogućiti učešće u programu obuke za proizvodnju lana, heljde, raži, spelte i prosa.

Šezdeset najboljih među njima dobit će i poticaj za uspostavljanje vlastite proizvodnje žitarica na jednom hektaru zemljišta, čime će postati samozaposleni. Lokalno partnerstvo Petrovac, koje je organizator obuke, garantovat će otkup prinosa, javlja Delegacija EU u BiH. 

Prekvalifikacija i zapošljavanje

Lokalno partnerstvo Petrovac jedno je od 15 lokalnih partnerstava uspostavljenih u državi u sklopu projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", kojeg Evropska unija (EU) finansira sa 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Cilj projekta je prekvalifikacija skoro 2.000 te zapošljavanjenajmanje 620 nezaposlenih osoba.

Korisnici programa ovog Partnerstva, koje EU finasira sa 180.000 eura, su nezaposlene osobe i to žene, mladi, povratnici, dugoročno nezaposleni, nezaposleni bez kvalifikacija i poljoprivrednici čija su imanja stradala u poplavama 2014. godine, iz opština/općina Petrovac, Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik. Svi korisnici ovog programa su izabrani putem javnog poziva.

Plan je proizvodnja 50 t alternativnih žitarica godišnje

Šezdeset najboljih koji pokrenu vlastitu proizvodnju alternativnih žitarica i preregistruju svoja gazdinstva iz nekomercijalnih u komercijalna, biće uključeni u proizvodni lanac i očekuje se da će za potrebe prerađivačke industrije proizvoditi oko 50 tona žitarica godišnje.

Uz Opštinu Petrovac, koja je vođa aktivnosti Partnerstva, članovi Partnerstva su opštine Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, Banja Luka College, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, Poljoprivredna zadruga Klekovača, Žitoprodukt 2012 d.o.o. i Udruženje GEA.

Projekat Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini dio je Programa EU za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji EU finasira sa 19 miliona eura, u cilju smanjenja nezaposlenosti i poboljšanju životnog standarda u BiH.

Foto: Bigstockphoto/Steve mc


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.