Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna politika
  • 18.05.2019. 16:00

123 milijarde eura IPARD fondova za zemlje u okruženju

Prijedlog za ukupan budžet EU za poljoprivredu iznosi 1.275 milijardi eura. Ovo je ogroman novac i ima ga dovoljno za predviđene aktivnosti i investicije u poljoprivredi.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 145
  • 14
  • 0

Liam Breslin, predstavnik Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u IPARD programu, održao je stručnu prezentaciju na Poljoprivrednom sajmu, u Novom Sadu, na temu zajedničke poljoprivredne politike EU, 2021. - 2027. godine. 

Predstavljena tema dio je projekta IPA 2015.

Zajednička poljoprivredna politika (CAP) je po riječima Enzo Reali, vođe projekta i glavnog eksperta za Poglavlje 11, kamen temeljac, koji je uvijek obezbjeđivao zdravu i bezbjednu hranu evropskim potrošačima, a pri tom je vodio računa i o poljoprivrednicima. 

EU odvojila veliki budžet za poljoprivredu

Ukupan budžet EU za poljoprivredu iznosi 1.275 milijardi eura. Ovo je ogroman novac i ima ga dovoljno za predviđene aktivnosti i investicije u poljoprivredi.

"Plan je da 442 milijarde eura ide za infrastrukturu u državama koje su nove članice EU. Za poljoprivrednu politiku i za zaštitu životne sredine, izdvojeno je 379 milijardi eura", dodaje Breslin.

Velika su očekivanja od inovacija i novih tehnologija. Kao jedan od istraživačkih programa spomenut je Horizont 2020 (Horizon 2020). 

Kada je u pitanju poljoprivreda, najznačajnije iz Horizonta 2020 je podrška u okviru istraživanja iz oblasti hrane, sigurnosti i klime. 

Evropski institut za inovacije i tehnologiju ima budžet od oko 2,5 milijarde eura, a program koji se bavi hranom i proizvodnjom, počeo je da radi od 2016. godine. 

Povećat će se sredstva za IPARD fondove

Za zemlje u okruženju (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija) bit će izdvojeno 123 milijarde eura.

"Prema nekim grubim procjenama, očekuje se da će se predviđena sredstva IPARD fonda povećati za nekih 20 odsto", otkriva predstavnik IPARD fonda. 

U EU, Francuska dobija najviše novca jer je ona zemlja sa najrazvijenijom poljoprivredom. Od ostalih zemalja koje dobijaju značajna sredstva, tu su Španjolska, Njemačka, Italija. 

Rečeno je da bi bilo poželjno uvesti malo više inovacija u agrar, kao primjer dobre prakse može da posluži Holandija koja je u velikoj mjeri osavremenila i digitalizovala svoju poljoprivredu.


Tagovi

Poljoprivredna politika Tržište EU IPARD fondovi Liam Breslin Enzo Reali Zajednička poljoprivredna politika


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas