AgroKlub.ba

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Financiranje » 100 miliona eura za razvoj bh poljoprivrede

100 miliona eura za razvoj bh poljoprivrede

Investicijski fond Dubai

100 miliona eura za razvoj bh poljoprivrede

Datum: 14.09.2016. 14:00

Kategorija:

Financiranje

Investicijski fond Dubai najavio je daljnja ulaganja u BiH. Deset miliona eura su već uložili u Bosnaplod, a nedavno su kupili i mostarski Hepok.

Memorandum o razumijevanju između Vlade Kantona Sarajevo i Investicijskog fonda Dubai, potpisali su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i izvršni direktor Investicijskog fonda Mohammed Ibrahim Al Shaibani.

Memorandum je, navode se na stranicama Vlade KS, rezultat više održanih sastanaka između Vlade Kantona i predstavnika Investicijskog fonda Dubai, nakon čega treba uslijediti izrada studije izvodljivosti za ulagačima potencijalno interesantne projekte.

Investment Corporation of Dubai je državni investicioni fond, vlasnik je velikih avio kompanija, luksuznih hotelskih lanaca, te brojnih drugih nekretnina i kompanija, a odnedavno je i vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro u Crnoj Gori.

Investicioni fond je u svrhu razvoja i investiranja u bosanskohercegovačku poljoprivredu formirao namjenski Fond od 100 miliona eura. Deset miliona već je uloženo u fabriku BOSNAPLOD u Brčkom, direktno i indirektno zaposleno je više stotina ljudi. Nedavnom kupovinom mostarskog HEPOKA Fond potvrđuje ozbiljnost i namjere ulaganja u poljoprivredu.

"Ja sam jedan od većih lobista za Bosnu i Hercegovinu koja je posebno važna za nas. U narednih 12 do 15 mjeseci, kako je u ovom dokumentu navedeno, mi ćemo sa našim timom napraviti analize i procjene nekoliko potencijalnih investicija ovdje u Sarajevu", istakao je Al Shaibani.

Foto: vlada.ks.gov.ba

Broj pregleda članka: 2778; Uspješnost članka: 321.9

Tagovi: Ulaganja, Dubai, Bosnaplod, Kanton Sarajevo, Investicijski fon, Hepok

Ključne riječi članka: 100, miliona, eura, za, razvoj, bh, poljoprivrede, fonda, dubai, investicijskog, kantona, vlade, miliona, investicijskog fonda, investicijskog fonda dubai, između vlade kantona


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!