Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni čaj
  • 06.05.2024. 16:30

Znate li šta je oparak i koje štetočine u bašti uništava?

Oparak se može praviti od različitih biljaka i njihovih dijelova.

Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod
  • 105
  • 7
  • 0

Na manjim površinama, baštama i okućnicama, baštovani sve češće primjenjuju organske čajeve, macerate i ektrakte koji daju odlične rezultate u borbi sa bolestima i štetočinama. Osim čorbe, macerata i fermentisanog ekstrakta, u organskoj poljoprivredi se upotrebljava i oparak - čaj od biljnog materijala.

Savetodavac za ratarstvo, inženjer Dragan Mijušković objašnjava postupak njegovog pravljenja.

"Oparak se dobija tako što se biljna masa prelije vrelom vodom koja tako potopljena stoji tri do četiri sata, a zatim se procijeđena primjenjuje za suzbijanje bolesti i štetočina. Biljke se zatim tretiraju svakih sedam do deset dana", kaže ovaj stručnjak i dodaje da razrjeđivanje zavisi od faze razvoja biljne vrste na kojoj se određeni preparat primjenjuje kao i od intenziteta napada bolesti.

Od čega se pravi?

Oparak se može praviti od različitih biljaka i njihovih dijelova, ali i od sode bikarbone. Mijušković daje detaljne recepte za one najzastupljenije.

  • Crni luk - 200 gr suhih listova lukovice preliti sa toplom vodom temperature 40°C i ostaviti da odstoje četiri, pet dana, zatim procijediti. Upotrebljava se protiv plijesni i plamenjače koju treba tretirati tri puta u vremenskom intervalu od pet dana. Drugi način spravljanja je sljedećI: do polovine napuniti kantu ljuskama lukovice i uliti 10 litara kipuće vode. Ostaviti da stoji 24 sata nakon čega se procijedi i razrijedi dvostrukom količinom vode;
  • Bijeli luk - 700 gr bijelog luka prelije se sa 10 litara kipuće vode, poklopi se, ostavi da odstoji i procijedi. Ovim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice, dok je za prskanje krastavca protiv plamenjače oparak potrebno razrijediti u odnosu 1:3;
  • Maslačak - ubrati 300 gr korijena maslačka (isjeckati ga) ili 400 gr svježeg lista, preliti sa 10 litara tople vode temperature 40°C i ostaviti da odstoji jedan do dva sata, pa procijediti. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši. Djeluje na bolje prilagođavanje biljaka na nepovoljne uslove spoljne sredine;
  • Nadzemni dijelovi krompira - potrebno je ubrati 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih dijelova biljke krompira, sitno ih isjeckati i preliti sa 10 litara tople vode. Ostaviti da odstoji tri do četiri sata i nakon toga procijediti. Za prskanje protiv pauka treba koristiti svježe pripremljen oparak uz dodatak 40 gr rastvorenog sapuna;
  • Hajdučka trava - serija prskanja započinje upravo ovim čajem. Tretiranje se obavlja u punoj vegetaciji kada su listovi biljaka potpuno razvijeni. Čaj od hajdučke trave ima poseban pozitivan učinak na plodove, njihov kvalitet i prinos;
  • Kamilica - čajnu kašiku suhog cvuheta kamilice preliti sa jednom litrom kipuće vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i koristiti za dezinfekciju shemena kao i predsetveno tretiranje shemena mahunarki. Za sprhečavanje truljenja komposta treba razrijediti ovaj rastvor u odnosu 1:5 sa vodom. Samo jedna biljka kamilice štiti površinu od jednog metra kvadratnog od pojave zemljišnih štetočina. Utiče pozitivno na sve biljke, pa je zato treba sejati gde god je to moguće.

Kako napraviti biljno đubrivo od koprive?

Soda bikarbona se takođe uspješno primjenjuje, najčešće kao preventiva protiv pepelnice. U dvije litre vode dodati jednu kap biljnog ulja, kap deterdženta i dvije kašičice soda bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sredstva.

Osim navedenih biopreparata, u organskoj proizvodnji su dozvoljena i neka hemijska sredstva. Često se kao fungicidi koriste preparati na bazi bakra, sumpora, bordovska čorba, krečni sumpor. 

Čime tretirati štetočine? 

Kada je riječ o štetočinama, ovaj stručnjak navodi koji biljni čaj ili drugi organski proizvod je najbolje primjenjivati.

  • Pauk - čaj od nadzemnih dijelova krompira;
  • Lisne uši - čaj od maslačka ili buhača;
  • Grinje - čaj od buvača, macerat duhana;
  • Lukova muha - fermentisan ekstrakt bijelog luka;
  • Sovica - macerat duhana ili čička, fermentisan ekstrakt dragoljuba;
  • Kupusna muha - čorba pelina, macerat paradajza;
  • Kupusar - čorba od paradajza, macerat od čička:
  • Larva gusenice - macerat bijele rade;
  • Krvave uši - macerat od duhana;
  • Nematode - fermentisan ekstrakt nevena;
  • Plamenjača - čaj od crnog luka;
  • Plesan - čaj od crnog luka;
  • Rđa - čorba od rastavića;
  • Pepelnica - čorba od rastavića, čaj od bijelog luka.

Tagovi

Oparak Biljni čaj Recept za oparak Čaj od crnog luka Čaj od maslačka Zaštita bilja


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".