Začinsko bilje može se spremiti za zimu sušenjem, usoljavanjem i preliveno uljem. Nakon berbe potrebno je brzo biljni materijal osušiti ili konzervisati na neki drugi način kako ne bi izgubio na kvaliteti i aromi.
Ljeto je vrijeme berbe i spremanja začinskog bilja koje ćemo koristiti tokom zime. Bosiljak, kopar, peršun, majčina dušica, dragoljub, čili paprike i mnoge druge vrste možemo uzgajati u našim baštama i spremiti za upotrebu tokom zime. Postoje različite tehnike pripreme ovih biljaka za zimske dane: sušenje, zalijevanje uljem, usoljavanje. Koju tehniku ćemo odabrati zavisi od namjene biljke.
Ubrane biljke najčešće se suše i upotrebljavaju za pripremu raznih čajeva ili kao začinsko bilje. Najjednostavniji način sušenja začinskog bilja je sušenje u sjeni. Na taj način se sprečava gubitak boje listova i cvjetova, a čuvaju se i ljekovita svojstva biljnog materijala. Ubrane biljke se suše u tankom sloju, najbolje na mreži u prostoru koji će osigurati stalni protok vazduha (na propuhu). Nakon branja biljke je potrebno što prije osušiti kako ne bi došlo do gubitka korisnih i aromatičnih materija.
Biljke prije sušenja je potrebno očistiti, a korijenje nakon pranja treba izrezati na sitnije komadiće. Prostor za sušenje treba biti čist i uredan, bez pristupa životinja i zaštićen od ulaza muha i drugih insekata.
Peroid koji je potreban za sušenje zavisi od vrste i djela biljke koja se suši, vremenskim uslovima. Cvjetovi i listovi se suše tokom kraćeg vremenskog perioda od 2 do 10 dana, dok se stabljike i korijenje suše do 15 dana. Ovakav način sušenja je pogodan za male količine bilja koje se koristi u domaćinstvu.
Ubrano bilje se može sušiti u pećnici električnog šporeta, ali temperatura sušenja ne smije biti veća od 50°C. Temperatura sušenja zavisi od vrste biljke, sadržaja vode i eteričnih materija. Na ovaj način sušenje traje od 2 do 24h. Svakih 15 minuta potrebno je biljni materijal promiješati, a pleh na kome se bilje suši okrenite za 180°. Na ovaj način će se biljni materijal ravnomjerno osušiti.
Svježe ubrane biljne začine potrebno je očistiti, odvojiti listove od debljih stabljika i lisnih drški. Biljke se operu i ostave da se prosuše od suvišne vode. Nakon toga biljke se usitne i stave u tegle ili boce. Potrebno je napuniti do ¾ zapremine posude sa biljnom masom i zaliti uljem. U sadržaju tegle ne smije biti mjehurića vazduha, a biljni materijal treba biti potopljen u ulju. Posude i poklopci trebaju biti sterilisani. Ovako pripremljeno ulje se koristi za pripremu salata, umaka, čorbi, variva.
Za pripremu začina u soli koriste se bosiljak, peršun, selen, borač, luk vlašac i druge biljne vrste. Nakon branja biljke se očiste, operu, prosuše. Deblje stabljike se odbace, a listovi se sitno isjeku. Na 100g biljne mase uzme se 30g soli. Teglice trebaju biti sterilisane, a usitnjeno bilje se pomiješa sa solju i čvrsto nabije u tegle koje zatim zatvorimo.
Tagovi
Autorica