• Pro-eco
  • 03.02.2020. 13:30

Za proljetnu prihranu u eko proizvodnji važna su đubriva sa sporim otpuštanjem

Ako trebate obaviti đubrenje već postojećeg zasada i time unijeti hraniva potrebna za predstojeću vegetacijsku godinu ili pak obaviti proljetnu prihranu, vodite računa koja đubriva odabirete, savjetuju iz kompanije Pro-eco.

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 444
  • 44
  • 0

Vrijeme sve više podsjeća na proljeće. Južina, nedostatak snijega i niskih temperatura vjerojatno će dovesti do pomjeranja radova na zemlji. Ako trebate obaviti đubrenje već postojećeg zasada i time unijeti hraniva potrebna za predstojeću vegetacijsku godinu ili pak obaviti proljetnu prihranu, vodite računa koja đubriva odabirete, savjetuju iz kompanije Pro-eco.

Za visoke rezultate potrebno je odabrati đubriva čiji je kvalitet provjeren i potvrđen, osobito hraniva koja se sporo otpuštaju, što je osobito važno za azot koji je vrlo nestabilan u tlu, zatim hraniva koja ne degradiraju zemljište, ne zagađuju podzemne vode nitratima, popravljaju mikrobiološka svojstva i strukturu tla te sadržaj humusa.

"Proizvodi iz asortimana kompanije Pro-eco imaju najveći udio hraniva na tržištu, a u Hrvatskoj su dostupni već 10 godina", poručuju iz ove firme.

vd
Pro-eco ekološka đubriva

Dodaju i kako u ponudi imaju ekološka đubriva čija su hraniva već 7 - 10 dana nakon đubrenja dostupna korijenu sadnice, otpuštaju se ravnomjerno, prema potrebama biljke gdje ne dolazi do gubitka hranivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja. Njihova đubriva su u obliku granula čime su laka za rukovanje, a dostupna su u praktičnim kanticama od 4 ili 5 kg te vrećama od 25 kg. Važno je napomenuti i da posjeduju certifikate za organsku poljoprivredu.

Sva đubriva iz ponude Pro-eca organskog su porijekla

"Iz ponude izdvajamo đubriva ILSA S.p.A. dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore azota pretvara u đubriva sa sporim otpuštanjem. Sva su đubriva organskog porijekla, a baza im je agrogel, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke. Zbog baze agrogela, hraniva se sporo otpuštaju, što je osobito važno za azot koji je vrlo nestabilan u tlu", objasnili su iz Pro-eca.

Svojim kupcima nude različite formulacije NPK đubriva; Bioilsa 7-7-7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granossano Evo 6:16:0, a u ponudi se nalazi i azotna prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, Professional N te azotno đubrivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja. Ilsaneem ističu, djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetočina.

Ako imate problem s nedostatkom željeza u tlu, preporučuju aplikaciju đubriva Gradual 25 Fe koje uz 5% željeza sadrži i 6% azota. 

"Sva đubriva iz asortimana Pro-eca vrhunskog su kvaliteta, jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima, a s obzirom na odnos hraniva i samu cijenu, broj zadovoljnih kupaca Pro-eca svake se godine povećava. Naime, po kilogramu hraniva (azot, fosfor, kalij), Pro-eco đubriva imaju najnižu cijenu. Visok udio hraniva smanjuje količinu đubriva koja se treba unositi u tlo. Sva đubriva iz Pro-eco asortimana posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju", poručuju.

cs
Za visoke rezultate potrebno je odabrati đubriva čiji je kvalitet provjeren i potvrđen

Za više informacija o proljetnjem đubrenju, obratite se firmi Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Ekološka proizvodnja Proljetnje đubrenje Pro-eco Sporo otpuštanje hraniva


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Želite svoju biljku razmožiti, a ne zna te kako? Uzgoj sadnica voća i ljekovitog bilja iz reznica!

Razmnožavanje reznicama Jedan od glavnih razloga koji bi nas trebao potaknuti da sami pokušamo uzgojiti presadnicu našeg omiljene voćke,grma ili ljekovitog bilja jest pra...

Pročitaj cijelu bilješku