• Pro-eco
  • 03.02.2020. 13:30

Za proljetnu prihranu u eko proizvodnji važna su đubriva sa sporim otpuštanjem

Ako trebate obaviti đubrenje već postojećeg zasada i time unijeti hraniva potrebna za predstojeću vegetacijsku godinu ili pak obaviti proljetnu prihranu, vodite računa koja đubriva odabirete, savjetuju iz kompanije Pro-eco.

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 530
  • 50
  • 0

Vrijeme sve više podsjeća na proljeće. Južina, nedostatak snijega i niskih temperatura vjerojatno će dovesti do pomjeranja radova na zemlji. Ako trebate obaviti đubrenje već postojećeg zasada i time unijeti hraniva potrebna za predstojeću vegetacijsku godinu ili pak obaviti proljetnu prihranu, vodite računa koja đubriva odabirete, savjetuju iz kompanije Pro-eco.

Za visoke rezultate potrebno je odabrati đubriva čiji je kvalitet provjeren i potvrđen, osobito hraniva koja se sporo otpuštaju, što je osobito važno za azot koji je vrlo nestabilan u tlu, zatim hraniva koja ne degradiraju zemljište, ne zagađuju podzemne vode nitratima, popravljaju mikrobiološka svojstva i strukturu tla te sadržaj humusa.

"Proizvodi iz asortimana kompanije Pro-eco imaju najveći udio hraniva na tržištu, a u Hrvatskoj su dostupni već 10 godina", poručuju iz ove firme.

vd
Pro-eco ekološka đubriva

Dodaju i kako u ponudi imaju ekološka đubriva čija su hraniva već 7 - 10 dana nakon đubrenja dostupna korijenu sadnice, otpuštaju se ravnomjerno, prema potrebama biljke gdje ne dolazi do gubitka hranivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja. Njihova đubriva su u obliku granula čime su laka za rukovanje, a dostupna su u praktičnim kanticama od 4 ili 5 kg te vrećama od 25 kg. Važno je napomenuti i da posjeduju certifikate za organsku poljoprivredu.

Sva đubriva iz ponude Pro-eca organskog su porijekla

"Iz ponude izdvajamo đubriva ILSA S.p.A. dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore azota pretvara u đubriva sa sporim otpuštanjem. Sva su đubriva organskog porijekla, a baza im je agrogel, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke. Zbog baze agrogela, hraniva se sporo otpuštaju, što je osobito važno za azot koji je vrlo nestabilan u tlu", objasnili su iz Pro-eca.

Svojim kupcima nude različite formulacije NPK đubriva; Bioilsa 7-7-7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granossano Evo 6:16:0, a u ponudi se nalazi i azotna prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, Professional N te azotno đubrivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja. Ilsaneem ističu, djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetočina.

Ako imate problem s nedostatkom željeza u tlu, preporučuju aplikaciju đubriva Gradual 25 Fe koje uz 5% željeza sadrži i 6% azota. 

"Sva đubriva iz asortimana Pro-eca vrhunskog su kvaliteta, jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima, a s obzirom na odnos hraniva i samu cijenu, broj zadovoljnih kupaca Pro-eca svake se godine povećava. Naime, po kilogramu hraniva (azot, fosfor, kalij), Pro-eco đubriva imaju najnižu cijenu. Visok udio hraniva smanjuje količinu đubriva koja se treba unositi u tlo. Sva đubriva iz Pro-eco asortimana posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju", poručuju.

cs
Za visoke rezultate potrebno je odabrati đubriva čiji je kvalitet provjeren i potvrđen

Za više informacija o proljetnjem đubrenju, obratite se firmi Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Ekološka proizvodnja Proljetnje đubrenje Pro-eco Sporo otpuštanje hraniva


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner