Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljne bolesti
  • 28.02.2022. 18:00

Virusna mozaičnost biljaka - koje su biljke najosjetljivije?

Najuočljivije promjene su na listovima i plodovima gdje se svjetlije površine smjenjuju s tamnijima. Listovi dobijaju izgled kao mnoštvo manjih mjehurića

Foto: Depositphotos/OlgaSolo
  • 59
  • 5
  • 0

Na biljkama se mogu pojaviti različita oboljenja koja doprinose smanjenju rodnosti i kvalitetu plodova ili mogu potpuno da unište njihovo gajenje i urod. Izazivaju ih različiti prouzrokovači, a među njima su veoma značajni virusi.

Pošto se radi o organizmima veoma malih dimenzija, teško je dijagnostifikovati o kojima se radi. To ih ne sprečava da izazivaju zaraze, smanjuju prinose ili potpuno unište usjeve koje uzgajamo.

Najčešća grupa oboljenja koju oni izazivaju su mozaične bolesti biljaka. Javljaju se na više od 150 vrsta, uključujući gajene kulture (voće, povrće, cvijeće, ljekovito i začinsko bilje). Na ovu su pojavu veoma osjetljive vrste: paprika, krastavac, paradajz, karfiol, tikve, šljiva, mandarine, soja, ruže.

Simptomi oboljenja

Za sve je bolesti, kako joj i ime kaže, karakteristično da se javlja mozaičnost (šarena obojenost) zahvaćenih biljnih organa te da dolazi do njihove deformacije. Najuočljivije promjene su na listovima i plodovima gdje se svjetlije površine smjenjuju s tamnijima. Listovi dobijaju izgled kao mnoštvo manjih mjehurića. Zaražene biljke zaostaju u porastu i postaju izvor zaraze.

Prvi simptomi zaraze se javljaju na mladim listovima gdje se duž nervature javljaju svjetlije zone. Kako napreduje, promjene boje zahvataju sve veću površinu lista da bi na kraju cijeli list imao svijetlu obojenost i propao.

Brže se širi kada su pregusto posađene, temperature iznad 30ºC ili zbog njihovog naglog kolebanj.

Širenje virusa

Virusi koji izazivaju mozaičnost prenose se sjemenom i biljnim sokom prilikom rezidbe, berbe, kontaktom zdravih i oboljelih biljaka, posebno kada su lakše oštećene.

Među osjetljivijima je i paradajz (Foto: M.C.Celić)

Brojne štetočine ishranom na bolesnim i zatim na zdravim prenose ove viruse. Ulogu u širenju imaju lisne uši, grinje, tripsi, nematode, stjenice. Ostaci biljaka su veoma često izvor zaraze.

Mjere zaštite 

Najvažnije mjere zaštite od virusa mozaičnosti su preventivne, a odnose se i na uzgajanje otpornih sorti. Na početku pojave simptoma, kada su zahvaćeni manji dijelovi, oni se mogu izrezati. Bolja opcija je da se zaražena biljka iznese iz usjeva i uništi. Nikako ih nemojte odlagati na kompostnu gomilu. Uklanjajte korov, jer su neki od njih domaćini virusima koji mogu zaraziti kulture koje uzgajate.

Biljke se trebaju održavati zdravim, ne smiju biti izložene stresu, naglom kolebanju temperature. Prilikom sadnje obezbijediti optimalnu gustinu sadnje. Suzbijati štetočine koje mogu biti prenosioci bolesti. Obaviti dezinfekciju alata i opreme koju smo koristili ako smo posumnjali na prisustvo mozaičnosti. Poslije rada s ovakvim biljkama obavezno operite ruke.

Hemijski preparati nam neće biti od koristi, jer su u pitanju virusi.


Tagovi

Virusi Mozaičnost biljaka Biljna bolest Simptomi Oboljenja Širenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz FBiH održali sastanak u Travniku. Dogovori su nekoliko zaključaka koji će biti upućeni Vladi FBiH. Među njima je isplata interventne pomoći i viša otkupna cijena mlijeka...