• Domaća proizvodnja
  • 25.09.2020. 13:40
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Vesnini proizvodi od crne murve veoma ukusni, zdravi i traženi

Kako su krajnji cilj kvalitetni proizvodi, takve moraju biti i sirovine od kojih ih pravi. Pored vlastitog voća i povrća, dio sirovina kupuje. Riječ je o provjerenim proizvođačima čiji su proizvodi prirodni, bez prskanja. 

Foto: Marija Manojlović
  • 101
  • 22
  • 0

Liker od kafe i vina, sirup od borovnice i višnje, džem i liker od crne murve i kupine, liker od mirte, sirup od drenjine i cvekle - ove neobične kombinacije privlače pažnju među brojnim proizvodima Hercegovačke kuće u Trebinju.

Za sve je "kriva" Vesnina kreativnost. Naša sagovornica pusti na volju svojoj mašti i onda nastaju kombinacije koje oduševe svakoga ko ih proba. 

"Mislim da sam kreativna po prirodi i kroz ovo što radim nastojim to i da iskažem. Volim da eksperimentišem. Uvijek su me interesovale neobične kombinacije, ali i puno sam o svemu tome čitala, informisala se, raspitivala i počela da spajam različite sastojke. To na kraju ispadne odlično. Izdvojila bih posebno sirup višnja i borovnica, liker crno vino i kafa, kao i pekmez od šljiva sa crnom čokoladom. Ti proizvodi su pun pogodak", započinje priču Vesna Rašević iz Trebinja.

Marmelada i sirup od crne murve i kupine

Ispočetka je, kako kaže, malo više probala, kombinovala, dodavala a sada to ide skoro pa rutinski. Nema neke određene recepte, sve nekako ide otprilike, po procjeni. Oslanja se na ono što je čitala preko interneta. Kad sve uklopi, nastaju različite zanimljive kombinacije. Tako se u marmeladi i sirupima našlo i pomalo zaboravljeno voće - murva.

"Imamo ovo voće na selu. Koristim plodove crne murve koji su organski jer se ona ne prska, ali i kupinu. Sve gledam da bude što prirodnije, sa manjom količinom šećera, posebno kada su u pitanju džemovi. Doduše pravim i sokove, ali posebni su džemovi. Od djetinstva sam jela murve, probala i sok od njih, ali recimo ovakve kombinacije nisam nikad. Plodovi joj sazrijevaju krajem maja ili početkom juna. Probala sam da je uklopim sa kupinom. Mislim da smo jedini u Trebinju koji to radimo. Inače, gledam da proizvodi budu autentični i mislim da većinu ovih sokova i džemova ne radi niko. Recimo, u te neke specifične, pored pomenutih, spada i sirup od jabuke i kruške, zatim drenjine i cvekle, marmelada od jabuke i mrkve i brojni drugi", objašnjava naša sagovornica. 

Maksimalno iskoristila prednosti ove zaboravljene voćke

Ističe da ima ljudi koji i ne znaju šta je murva i da ona postoji na našim prostorima. Međutim, proizvodi sa njom naišli su na odlične komentare. Slična iskustva imala je i sa likerom od mirte.

"To je biljka koja raste u primorskim krajevima. Jako je ljekovita a malo je poznata kod nas. Slučajno sam je otkrila, došla do sirovine i počela da pravim liker. Sirovinu nabavljam iz Hrvatske. Iako dosta ljudi i ne zna za nju, sve što sam napravila prodalo se. Plodovi su slični borovnici, riječ je o crnim bobicama. Mirta raste u prirodi kao samonikla biljka", pojašnjava nam ova vrijedna žena.

I to nije jedini liker koji pravi. Tu su i oni sa višnjom i borovnicama, crna murva i kupina, vino i borovnica, vino i kupina, orahovac, zatim tu je i liker od vina i kafe.

Prema njenim riječima, radi se o prženoj kafi u zrnu, koja se stavlja u vino, zatim se ono prokuva sa šećerom i dodaje se kafa u zrnu. Ima tu još nekih sastojaka, ali oni neka ostanu za sada tajna.

Ima 17 vrsta proizvoda

Vesna pravi i kantarionovo ulje i razne tinkture - od sremuša i koprive. Tu je i lovačka salata. Sve kad se sabere, u pitanju je 17 vrsta proizvoda. U budućnosti, otkriva, možda i proširi paletu.

"Volim ovo da radim i već sam dugo u tome. Prodavala sam proizvode preko prijatelja i preporuka, a prije godinu dana sam sklopila saradnju sa Hercegovačkom kućom i tu ih sada plasiram. Jako sam zadovoljna postignutim, čak sam imala i neku finansijsku pomoć tako da mislim da je Hercegovačka kuća za sve nas proizvođače dobra reklama. Svoju ponudu sam plasirala u Trebinju i Banjaluci, ali i na kućnom pragu, po preporuci prijatelja", naglašava ona.

Tinkture od srijemuša, koprive i kantariona

Ova vrijedna žena nije zaposlena pa su joj pravljenje raznih džemova, likera i sokova, glavni izvor zarade, ali i više od toga. Jednostavno u svemu ovome ona uživa. 

"Potrebno je dosta rada i truda, ali i znanja. Sve traži i dosta vremena i posvećenosti. Kad se čovjek posveti, onda to može biti i isplativo. Radim sve sama a tu je i suprug koji mi pomogne kad je riječ o velikim narudžbinama i oko pakovanja i dostave. On mi daje vjetar u leđa".

Kako su joj, navodi, cilj kvalitetni proizvodi, takve moraju biti i sirovine od kojih ih pravi. Pored vlastitog voća i povrća, dio sirovina kupuje. Riječ je o provjerenim proizvođačima čiji su proizvodi prirodni, bez prskanja. 


Fotoprilog


Tagovi

Vesna Rašević Crna murva Kreativnost i mašta Džemovi Sokovi Likeri Tinkture Izvor zarade Kvalitetni proizvodi Bez prskanja


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I danas aktualan