Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 25.11.2023. 13:30

Važna pravila u organskoj proizvodnji

Način obrade, đubrenje i održavanje zemljišta značajno utiču na plodnost zemljišta u organskoj proizvodnji.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 89
  • 9
  • 0

organskoj proizvodnji neophodno je poštovati odgovarajuće mjere i principe u cilju održavanja plodnosti zemljišta. Jedna od njih, kako kaže savjetodavac Zlatica Krsmanović, jeste poštovanje plodoreda.

Odgovarajućim plodoredom i plodosmjenom u organskoj biljnoj proizvodnji obezbjeđuje se: održavanje plodnosti zemljišta, smanjenje zakorovljenosti i brojnosti štetočina i uzročnika bolesti biljaka, smanjenje ispiranja đubriva, održavanje populacije korisnih životinjskih vrsta i mikrobiološke aktivnosti zemljišta.

Šta utiče na plodnost zemljišta?

Način obrade, đubrenje i održavanje zemljišta značajno utiču na plodnost zemljišta u organskoj proizvodnji.

"Obrada zemljišta i gajenje biljaka u organskoj biljnoj proizvodnji vrši se na način kojim se obezbjeđuje da se održi ili poveća sadržaj organskih materija u zemljištu, poveća stabilnost i biodiverzitet zemljišta, kao i da se spriječi sabijanje i erozija zemljišta", kaže stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo i dodaje da se u organskoj biljnoj proizvodnji koristi poljoprivredna mehanizacija i oprema (mašine za obradu zemljišta, sjetvu, đubrenje i slično) koja je prije upotrebe očišćena i dezinfikovana, ako se mašine upotrebljavaju i u konvencionalnoj proizvodnji i kad god je to potrebno.

Način obrade, đubrenje i održavanje zemljišta utiču na plodnost (Foto: Jelena Gajić Đokić)

U organskoj biljnoj proizvodnji mogu da se koriste sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta, u mjeri koja je neophodna, ako se nutritivne potrebe biljaka ne mogu adekvatno zadovoljiti primjenom mjera za održavanje i poboljšanje plodnosti i aktivnosti zemljišta. 

"Ukupna količina đubriva koje se koristi u organskoj proizvodnji, i to stajskog đubriva, suhog stajskog đubriva i dehidriranog živinskog đubriva i kompostiranih životinjskih ekskremenata, uključujući i živinsko đubrivo, kompostirano stajsko đubrivo i tečne životinjske ekskremente, ne može da pređe 170 kg azota po hektaru površine godišnje, zbog mogućeg zagađenja zemljišta i voda nitratima", kaže Krsmanović.

Preparati u organskoj proizvodnji

U organskoj biljnoj proizvodnji mogu da se koriste odgovarajući preparati na bazi mikroorganizama za poboljšanje sveukupnog stanja zemljišta ili dostupnosti hranljivih materija u zemljištu ili usjevima, odgovarajući preparati na bazi bilja ili mikroorganizama za aktiviranje komposta, kao i biodinamički preparati.

"Plodnost i biološka aktivnost zemljišta održava se i povećava višegodišnjim plodoredom, uključujući leguminoze i drugo zelenišno đubrivo, i primjenom stajskog đubriva ili drugog organskog đubriva, po mogućnosti kompostiranog, koji potiču iz organske proizvodnje", kaže ovaj stručnjak.

Prije upotrebe poželjno je kompost dezinfikovati. Sve više se koriste takozvani biljni čajevi koji se koriste kao aktivatori procesa kompostiranja. Namjena ovog visokokvalitetnog organskog đubriva je višestruka - najčešće se upotrebljava kao supstrat u rasadničarstvu, povrtlarstvu, cvjećarstvu i slično. 

Za svaku proizvodnu jedinicu na gazdinstvu koje se bavi organskom proizvodnjom vode se podaci o površini proizvodne jedinice (katastarske parcele), vrsti, količini i datumu primjene sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta, vrsti i količini primijenjenih sredstava za zaštitu, mjerama njege i drugim aktivnostima na parcelama, prinosima, prodaji i svim drugim aktivnostima na gazdinstvu.


Tagovi

Organska proizvodnja Plodored Plodosmjena Kompostiranje Dezinfekcija Biljni preparati Zlatica Krsmanović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.