Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontejnerska proizvodnja
  • 13.04.2019. 16:00

Uzgoj jagoda u kontejnerima - model primjenjiv svuda u svijetu

Princip u poljoprivredi, koji se ovdje primjenjuje je održivost, bez ugrožavanja profitabilnosti. Štaviše, ovaj poslovni model može se primjenjivati bilo gdje u svijetu.

Foto: Facebook/Agricool
  • 597
  • 37
  • 0

U uslovima optimalne vlažnosti, dobre obezbjeđenosti vazduha kisikom i svjetlosti, kompanija Agricool stvorila je savršeno okruženje za uzgoj jagoda, u prilagođenim, recikliranim kontejnerima, primjenjujući pri tom aeroponski način uzgoja. Kako navodi ModernFarmer, svake godine, u ovim uslovima, proizvede se sedam tona jagoda. Prema Agricoolu, ova kontejnerska proizvodnja može dati 120 puta veće prinose jagoda od onih koje su uzgajane na otvorenom polju.

Produktivniji od tradicionalne poljoprivrede

Agricool je urbana pariška poljoprivredna kompanija koja primjenjuje, tzv. start up tehnologiju. Nedavno je prikupila 28 miliona dolara za proširenje svog poslovanja, a to je uzgajanje jagoda u recikliranim kontejnerima, u centralnom Parizu, pomoću vertikalnih poljoprivrednih metoda. Budući da se biljke uzgajaju aeroponskim sistemom, odnosno, prska se voda i hranjive materije (u vidu fine izmaglice) na izloženi korjen biljaka (za razliku od biljaka koje rastu u zemljištu). Ovaj proces koristi 90% manje vode nego konvencionalna poljoprivreda.

Pesticidi nisu potrebni zato što jagode rastu u kontrolisanom okruženju, a njihov ekološki otisak gotovo da i ne postoji jer je opseg transporta manji od 20 kilometara. Osim toga, oni tvrde da su 120 puta produktivniji od tradicionalne poljoprivrede koja je zasnovana na proizvodnji na zemljištu, a LED svetla koja koriste, pokreću se obnovljivom energijom.

Model koji je primjenjiv svuda u svijetu

Agrikol su osnovali dvojica prijatelja, Gonzague Gru i Guillaume Fourdinier, koji su odrasli na farmi u jednom francuskom selu. Princip u poljoprivredi, na kom se zasniva rad njihove kompanije, je održivost bez ugrožavanja profitabilnosti. Štaviše, njihov poslovni model može se primjenjivati bilo gdje u svijetu. Dokaz njihove prilagodljivosti je činjenica da oni upravljaju kontejnerima jagoda i u Dubaiju. Sa svojim najnovijim investicijama, planiraju da do 2021. godine u svoj trenutni opseg, dodaju oko 100 novih kontejnera.

Njihove jagode pristupačne su svima. Mogu da se kupe i u običnim prodavnicama, ali isto tako ima ih i u ekskluzivnim pariškim tržnim centrima. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Aeroponski sistem Ekonomičnost Profitabilnost Uzgoj jagoda Kontejnerska proizvodnja Agricool


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.