Pretraga tekstova
U slučaju privremenog skladištenja plodova, odmah nakon branja neophodno je imati obezbijeđen sistem hlađenja kao i ventilaciju, kako ne bi došlo do gomilanja toksičnih produkata disanja svježih plodova.
Kada se govori o vrtlarstvu kao o hobiju, ono ne podrazumijeva samo uređene parcele nego i gradske, urbane bašte. U svijetu je već dugo praksa da se iskoristi svaki pedalj gradskog zemljišta, saksija ili kutija kako bi se zasadilo povrće.
O tome kako pravilno rukovati, pakovati, te prirodno konzervirati proizvedeno povrće i voće iz urbane bašte, za biznisinfo.ba govorio je profesor dr. sc. Benjamin Muhamedbegović, sa odjela prehrambene tehnologije, na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.
Prema njegovim riječima, izuzetno je važna adekvatna priprema plodova za predstojeće čuvanje i skladištenje, a ona kreće od pravovremene berbe. Pravo vrijeme u ovom slučaju drugačije je za svaku vrstu i sortu i uslovljeno je načinom dozrijevanja, namjenom, kao i podnebljem na kojem se uzgaja.
"Poželjno je poznavati fiziološku i tehnološku zrelost jer nejednako dozrijevanje ima veliki uticaj prilikom transporta i skladištenja. Kod nekih vrsta, sazrijevanje se odvija na stablu poput na primjer jagodičastog voća, trešanja, višanja i nekih sorti šljive", objašnjava Muhamedbegović.
Dodaje da u slučaju privremenog skladištenja plodova, odmah nakon branja neophodno je imati obezbijeđen sistem hlađenja kao i mogućnost provjetravanja ili ventilacije, kako ne bi došlo do gomilanja toksičnih produkata disanja svježeg voća i povrća.
"Ako je zrak suh, onda dolazi do intenzivne transpiracije, koja dovodi do velikih gubitaka mase. Plodovi se smežuraju i vrlo često više nisu za upotrebu u svježem stanju", napominje ovaj stručnjak.
Kako se i poslije berbe ne završavaju promjene koje su započete u vrijeme zrenja, potrebno je poznavati i faktore koji su ih izazvali, u cilju lakšeg kontrolisanja, usporavanja ili ubrzanja sazrijevanja nekih sorti.
Veliki značaj ima i ambalaža u koju se pakuje voće i povrće i koja mora biti propisana odgovarajućim pravilnikom. Većina pakovanja za čuvanje svježih poljoprivrednih proizvoda je transportnog, a manje prodajnog tipa.
Ambalažne jedinice, kako kaže Muhamedbegović, slažu se tako da gornji slojevi ne pritiskaju donje i da se ne sudaraju ni bočno.
Tagovi
Urbano vrtlarstvo Benjamin Muhamedbegović Pravovremena berba Tehnološko zrenje Voće i povrće Ambalaža
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 5 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano