Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tesla Model
  • 25.03.2019. 16:00

U električnom autu preveo 200 kg voća od Španjolske do Švedske

Pelle Lundborg putovao je 3.700 kilometara u 100% električnom automobilu, Tesla Model 3, od Malage do svog rodnog grada Linkopinga. U prtljažniku je prevezao 200 kilograma avokada.

Foto: Facebook/Finca Solmark
  • 242
  • 22
  • 1

Pelle Lundborg uspješni je švedski poduzetnik koji se u Malagu (Španjolska) preselio prije 19 godina. Iako je napola umirovljen u svojoj kompaniji THQ Nordic, osnovanoj prije 25 godina i specijaliziranoj za dizajn video igara, još uvijek povremeno radi neke poslove. 

Ipak, Lundborg je radoholičar pa je prije godinu dana odlučio kupiti farmu u mjestu Carratraca i nazvao ju Solmark. Cilj mu je ostvariti visokokvalitetnu organsku proizvodnju kako bi proizvode izvezao u Švedsku. Jedna od njegovih prvih promotivnih akcija je i više nego upečatljiva, piše diariosur.es.  

Izvoz bez ekološkog otiska

Naime, proteklog je tjedna ovaj poduzetnik putovao 3.700 kilometara u svom 100% električnom automobilu, Tesla Model 3, od Malage do svog rodnog grada Linkopinga. U prtljažniku je prevezao 200 kilograma avokada kojega je ubrao dan prije odlaska sa svoje farme u Pizarri. Njegov je zasad još uvijek mlad i ne donosi puno plodova. 

"Ideja je pokazati da se plodovi mogu otpremiti od farme do vrata kupaca u Švedskoj, bez ekološkog otiska", izjavio je Lundborg koji je ovo putovanje iskoristio i kao marketinšku akciju, ali kako bi napravio nešto zanimljivo i filantropski. 

"Ovo je promicanje poslovanja, ali i očuvanje okoliša, pokušaj promjene mentaliteta i dokaz da je ovakvo što moguće", pojasnio je poduzetnik. 

Rutu osmislili oslanjajući se na mrežu punjača

Lundborg je putovao s prijateljem, a putovanje se moglo pratiti u realnom vremenu putem Facebook stranice farme Solmark. Na putovanje su krenuli u četvrtak, 21., a stigli u subotu popodne, 23. marta. Rutu su osmislili oslanjajući se na mrežu punjača koje je Tesla već postavio diljem Evrope, a koja se može pronaći putem mobilne aplikacije na servisnoj ploči automobila. 

Pelle Lundborg kupio je 15 hektara zemlje kako bi se maknuo od života pod stresom. Na zemljištu koje je ujedno očistio i od hrpe smeća, napravio je vitalan poslovni projekt gdje osim avokada i jabuka uzgaja i masline. Maslinovo ulje koje proizvede također izvozi u Švedsku gdje je ono još uvijek egzotičan proizvod. 

"Plodovi kao što je avokado uvijek dolaze izdaleka, u kontejnerima tako da njegova kvaliteta nije dobra. Zato sam izabrao avokado kao glavni proizvod ovog putovanja od jednog do drugog kraja Evrope", zaključio je Lundborg. 


Tagovi

Tesla Model Ekološki otisak Pelle Lundborg Solmark


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.