Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska hrana
  • 20.09.2018. 18:00

Tko najviše zarađuje od organske hrane?

Nedavno je njemačka Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft objavila publikaciju koja pokazuje kako je Švicarska u 2016. godini imala najveći prihod od organskih namirnica po glavi stanovnika, odnosno 337 dolara (oko 560 KM).

Foto: Pixabay/b1-foto
  • 556
  • 32
  • 0

Globalno tržište organske hrane rapidno raste, a još prije 6 godina, dakle u 2012. premašilo je vrijednost od 60 milijardi dolara. U razvijenim zemljama sve se češće otvaraju trgovine specijalizirane za organsku hranu, a drugdje su trgovački centri mješovitom robom proširili asortiman organskih proizvoda. 

Za mnoge, a to se odnosi i na našu regiju, viša cijena organskih proizvoda čini ih nedostupnima za sve. Ova statistika tako pokazuje i znatnu razliku u prihodu stanovništva određenih zemalja. 

Nedavno je njemačka Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft objavila publikaciju koja pokazuje kako je Švicarska u 2016. godini imala najveći prihod od organskih namirnica po glavi stanovnika, odnosno 337 dolara (oko 560 KM). Iza nje se nalaze Danska sa 279 dolara te Švedska sa 242 dolara, navodi Statista.com

Danska rekorder u eko proizvodnji i spremna za globalni uspjeh

Na četvrtom i petom mjestu su SAD i Njemačka, sa oko 100 dolara manje od Danske i Švedske, odnosno SAD ima prihode od organske hrane 146 dolara po glavi stanovnika, a Njemačka 142 dolara. Na dnu ove ljestvice su Kina sa 4 dolara i Rusija sa jednim dolarom. Kod njih je, kao i nažalost kod nas, kupovina organske hrane vjerojatno još uvijek rijetkost. 

Podaci za 2016. godinu (Foto: Statista)

 


Tagovi

Organska hrana Organska proizvodnja Švicarska Prihod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.