Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • U.G. "Aktiv žena Donje Moštre"
  • 30.10.2017. 11:00

Suha malina, pekmez repičar... prave žene iz Donjeg Moštra

Formiranje Udruženja i prva pojavljivanja na sajmovima značajno su promijenili načine razmišljanja ovih žena koje već vide brojne prednosti njihovog zajedničkog rada.

Foto: U.Ž. Aktiv žena Donje Moštre
  • 2.913
  • 227
  • 0

Zahvaljujući izuzetno plodnom zemljištu, obilju vode i vrijednim stanovnicima, Moštransko polje je odavno poznato po razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji. Kako bi svoje uobičajne poslove unaprijedile i uz saradnju sa otkupljivačima ostvarile bolje financijske efekte poljoprivrednici iz ovog visočkog naselja su odlučili udružiti snage i postaviti neke potpuno nove standarde u lokalnogom agraru.

Značaj tradicije se ogleda u zajedničkom radu i doprinosu

Udruženje U.G. "Aktiv žena Donje Moštre" iz Donjeg Moštra kod Visokog osovano je na inicijativu omladinskog udruženja "Bedem", kao sekcija i dodatna podrška tom udruženju. Kasnije se javila potreba za samostalnim radom i udruživanjem, te su se registrirale kao samostalno udruženje. Osim poljoprivrednih aktivnosti članice se bave i drugim aktivnostima, kao što je dekupaž tehnika, izrada ručnih radova od pletiva te njeguju tradicionalne vrijednosti, no glavni akcenat je na poljoprivrednoj proizvodnji.

Proizvodnja je ključ uspjeha i razvoja jedne zjednice

Poljoprivredna proizvodnja ide od samog procesa sadnje do nastanka finalnog proizvoda koje plasiraju na sajmovima poljoprivrede, ali i u lokalnoj zajednici. Kako bi ponuda bila bogata i raznovrsna, članice ovog Udruženja uzgajaju brojne poljoprivredne kulture. To su prije svega proizvodi koje svaka domaćica na ruralnom području uzgaja.

Mladi luk je kultura koju naročito uzgajaj jer zbog dobre cijene i visoke potražnje ova se kultura uzgaja tokom cijele godine.

Formiranje Udruženja i prva pojavljivanja na sajmovima značajno su promijenili načine razmišljanja ovih žena koje već vide brojne prednosti njihovog zajedničkog rada.

"Mislim da je veliko bogatstvo biti dio nečega u jednoj zajednici jer na taj način širimo nova poznanstva, ali i ostvarujemo saradnju sa drugima", ističe Medina Omanović, aktivna članica U.G. "Aktiv žena Donje Moštre"

Važan dio uspjeha je saradnja sa drugim udruženjima

Kroz Udruženje su ove žene ostvarile saradnju sa drugim udruženjima iz cijele BiH. Veliku sradnju pružilo je i Udruženje "Žene za žene Internacional" iz Sarajeva. U Općini Visoko ovo Udruženje je uspješno realizovalo projekat pod nazivom "Od margine do uspjeha", gdje je donator bila i Općina Visoko u saradnj sa UNDP-om. Nekoliko članica je prošlo kroz edukaciju u ovom projektu.

Edukacija se zasnivala na, sadnji, uzgoju i preradi ljekovitog bilja. Edukacija je trajala 6 mjeseci, pa su učesnice projekta naučile mnogo korisnih stvari kako bi poboljšale razvoj Udruženja, ali i nastavile sa radom u nekim budućim projektima.

Općina im daje veliku podršku

Donator, tj. Općina Visoko je obezbijedila sadnice pa je zasađeno 3 duluma ljekovitog bilja, od čega glavninu čine menta (lat. Mentha piperita) i matičnjak (lat. Melissa officinalis), ali zasađen je i neven (lat. Calendulla officinalis), kadulja (lat. Salvia off.), komorač i druge biljke. Svo ljekovito bilje sušile su na potpuno prirodan način, uz adekvatne uslove, kao i veći prostor, budući da se radi o većoj količini ljekovitog bilja.

Općina Visoko je obezbijedila sadnice pa je zasađeno 3 duluma ljekovitog bilja.

Kao rezultat dobre saradnje na određeni vremenski rok preko Udruženja "Žene za žene International" dobile su na korištenje sušaru. Nakon uspješnog savladavanja tehnike sušenja ljekovitog bilja, počele su i sa sušenjem voća i povrća.

Zadovoljni kupci su njihov najveći uspjeh

Zahvaljujući programu podrške marginalizovanim grupama žena dobile su opremu koja im je omogućila razvoj novih proizvoda. Jedan od proizvoda je suha malina, pa su naišli na odobravanje i pozitivnu reakciju kupaca. Takođe ove članice prave i mix suhog povrća, kao prirodni dodatak jelima i varivima, bez aditiva i konzervanasa.

Bogatstvo se ogleda u bogatoj tradiciji

Uz sve poljoprivredne poslove su aktivne i u očuvanju tradicionalnih vrijednosti svoga kraja. Pravljenje pekmeza repičara je samo jedna od od uobičajnih jesenjih aktivnosti, koja zahvaljujući njima ponovo dobija stari značaj. Pekmez od šećerne repe je već davno zaboravljena tradicija. Međutim ovo je jako zahtjevan proces pa katkada pekmez prave i po 3-4 dana.

"Jaka žena, jaka zajednica" - slogan koji ih vodi kroz sve projekte, koji njihovo ruralno područje u svakom pogledu predstavlja kao mjesto za bolji i ugodniji život.

Foto: U.Ž. Aktiv žena Donje Moštre


Tagovi

Udruživanje Žene poljoprivrednice Aktiv žena Donje Moštre Donje Moštre Visoko Pekmez repičar Suha malina Medina Omamović UNDP


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]