Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 17.10.2017. 19:00

Stiže novi Pravilnik za organsku proizvodnju

Objavljen je tekst Prijedloga pravilnika za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju na stranicama Federalnog ministarstva poljoprivrede. Proučite ga i reagirajte na vrijeme!

Foto: Pixabay/wilmapolinder
  • 1.773
  • 142
  • 0

Na stranicama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavljen je tekst Prijedloga pravilnika za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju. U Ministarstvu pozivaju sva zainteresirana pravna i fizička lica da na tekst dostave primjedbe, prijedloge i sugestije najkasnije do 31.10.2017. godine elektronskim putem na adresu: sabaheta.cutuk@fmpvs.gov.ba ili poštanski na adresu: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ul. Marka Marulića br. 2, 71000 Sarajevo, obavezno koristeći propisani obrazac za davanje komentara kojega možete preuzeti ispod članka.

Ovim se pravilnikom propisuju minimalni zahtjevi za organsku biljnu proizvodnju koji obuhvaćaju postupke i određene norme uzgoja bilja, uslove prijelaznog perioda, paralelnu proizvodnju, održavanje plodnosti, plodored, liste odobrenih đubriva, liste sredstava za zaštitu bilja i sredstava za poboljšanje tla; minimalne zahtjeve za organsku stočarsku proizvodnju za uzgoj životinja, uslove prijelaznog perioda, način držanja životinja, ishranu, njegu i liječenje životinja; i uslovi za prilagođavanje proizvodnih pravila za biljnu i stočarsku proizvodnju u izuzetnim slučajevima.

Usklađivanje sa zakonodavstvom EU

Donošenje ovog Pravilnika ima cilj omogućavanja izvršavanja Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i nastavak usklađivanja zakonodavstva za oblast poljoprivredne organske proizvodnje u Federaciji BiH sa zakonodavstvom EU.

Primjerice, prema prijedlogu, ukupna količina stajskog đubriva, osušenog stajskog đubriva i dehidriranog đubriva peradi, kompostiranih životinjskih izlučevina, uključujući đubrivo peradi, kompostirano stajsko đubrivo ili tečno stajsko đubrivo koja se koristi u organskoj proizvodnji, ne može biti veća od 170 kg dušika/azota godišnje po hektaru korištene poljoprivredne površine.

Što se stočarstva tiče, prema prijedlogu ovoga Pravilnika, u organskoj stočarskoj proizvodnji u pravilu se koriste životinje koje se rađaju i uzgajaju na gazdinstvu koje primjenjuje proizvodna pravila za organski uzgoj.

Tekst Pravilnika za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju možete preuzeti ispod članka, temeljito ga proučiti te ako ima potrebe, pošaljite na gore navedene adrese svoje primjedbe, prijedloge i sugestije, najkasnije do 31.10.2017.

Foto: Pixabay/wilmapolinder


Dokumenti


Tagovi

Organska proizvodnja Prijedlog pravilnika za organsku biljnu i stočarsku proizvod EU zakonodavstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.