Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni podsticaji
  • 10.02.2024. 13:30

Stigla rješenja organskim proizvođačima - kolika je premija po hektaru?

Organski proizvođači u RS nedavno su dobili rješenja na ime premije za organsku biljnu proizvodnju, koja su ih obradovala, za razliku od nedavnih - za podršku sertifikaciji proizvodnje.

Foto: Depositphoto/HayDmitriy
  • 104
  • 6
  • 0

Nakon rješenja za standardizaciju, brendiranje i učešće u sistemima kvaliteta poljoprivredne proizvodnje, odnosno, podsticaj za sertifikate u organskoj proizvodnji, kojima je iznos podrške ministarstva smanjen sa 50% na 27%, organskim proizvođačima dostavljena su rješenja kojim će im, za premiju za organsku proizvodnju, po hektaru voćarskih i povrtarskih kultura, biti isplaćeno 600 KM.

Nada za održavanje proizvodnje

Ovaj potez Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, obradovao je oko 100 organskih proizvođača koji su u konverziji ili već imaju organski sertifikat. Premija za organsku biljnu proizvodnju, prema Pravilniku o podsticajima iznosi do 700 KM/ha, za povrtarske i voćarske kulture, a za ratarske do 600 KM. Osim toga, ministarstvo podstiče organsku proizvodnju u zatvorenom prostoru, do 300 KM po 100 m2.

Prije rješenja za organsku biljnu proizvodnju, proizvođačima su poslata rješenja za sertifikaciju proizvodnje kojima je podsticaj umanjen na 27%, što je bio svojevrstan šok, iako je Pravilnikom predviđen podsticaj do 50%. Međutim, proteklih godina proizvođačima su isplaćivani podsticaji od 50% za sertifikaciju što je stvorilo i naviku, ne samo kod organskih proizvođača, da će podsticaji biti isplaćivani u punom iznosu.

Mnogo zahtjeva za podsticaje

Srećom, podsticaji po hektaru proizvodnje trebalo bi da omoguće daljni razvoj ove vrste proizvodnje koja je, ako ne jedina, onda među rijetkim koja bilježi stalan trend rasta, i po broju proizvođača i po broju hektara. Još nije poznato kada će biti isplaćeni podsticaji, ali dostavljenja rješenja svakako daju nadu da će to biti urađeno u kratkom roku, iako stanje nije povoljno, jer je na adresu Ministarstva stigao neočekivano veliki broj zahtjeva za podršku kapitalnim investicijama.

Radi se o 80 miliona KM koji bi trebalo tek da budu isplaćeni. Osim toga, dosta vremena je utrošeno na saniranje posljedica svinjske kuge za šta će, iz kompenzacionog fonda, biti izdvojeno više od 20 miliona maraka.  


Tagovi

Organska proizvodnja Sertifikacija Premije za organsku proizvodnju Kapitalne investicije Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kroz ovih par fotografija prestavljam svoje selo Kršlje i ljubav prema plemenitim životinjama ova dva dječaka #RuralFoto#Proizvodnja