Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 03.08.2022. 13:30

Stalan rast poticaja organske proizvodnje – sve više proizvođača i površina

Još jedan novitet za organske proizvođače tiče se i lakšeg pristupa kreditnim linijama, s povoljnijim kamatnim stopama, koje će uskoro biti kreirane

Foto: Bojan Kecman
  • 306
  • 65
  • 0

Organska proizvodnja u Republici Srpskoj sve više se razvija i trenutno se odvija na 1.300 hektara. Oko 100 proizvođača dobilo je sertifikat ili su u periodu konverzije, a nema sumnje da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu. Na prošlosedmičnom druženju ovih proizvođača u Bijeljini, domaćin manifestacije, Dragan Joković, direktor "Agroplana", rekao je kako ovo preduzeće, trenutno, proizvodi povrće na tri duluma pod plastenicima i četiri duluma na otvorenom.

Osim svježeg povrća proizvode ajvar i sos. On je naveo da se organskom proizvodnjom mogu baviti samo oni koji vjeruju u nju, jer ima dosta posla, odnosno, fizičkog rada.

"Grad Bijeljina nam je pomogao što se tiče dodjele zemljišta, a da bi se razvijala organska proizvodnja potrebno je da se proizvođači više udružuju. Stalno uvodimo neke novitete, pokušavamo da prodajemo proizvode dostavom, onlajn kupovinom, a građani Bijeljine mogu da kupuju naše proizvode na imanju od 7 do 15 časova", kaže Joković.

Prihrana i zaštita

U Agroplanu, u prihrani povrća, a najviše proizvode paradajz, paprike, tikvice i luk, koriste koprivu i organski peletirani stajnjak, a što se tiče zaštite od štetnih insekata, najbolje im se pokazalo sredstvo Barrier koje je naročito efikasno protiv moljca paradajza.

Organskom proizvodnjom se mogu baviti samo oni koji vjeruju u nju

Od ove godine i nacionalni parkovi uključeni su u organsku proizvodnju. Aleksandar Kovač iz Nacionalnog parka "Sutjeska" ističe da su, kao zaštićeno područje, ušli u sertifikaciju i da je u toku konverzija zemljišta za organsku proizvodnju i u tom sistemu je sve što se skupi na prostoru parka od 16.000 hektara, od srijemuša i pečurki do borovnica.

Biljana Keserović, vlasnica SP "Dunjica" iz Donje Piskavice kod Banjaluke, ujedno i članica nedavno osnovanog udruženja organskih proizvođača "Biotop" upoznala je prisutne sa planovima ovog udruženja. Navela je kako će uskoro dobiti poslovni prostor koji će biti korišten u razne svrhe, od obuka proizvođača do prodaje sertifikovanih organskih proizvoda, kao i onih koji su u periodu konverzije i zato je potrebno da se u narednom periodu omasovi proizvodnja i da se što više proizvodi zdrava hrana.

"Imamo i naznake da će se, od naredne godine, u budžetu Ministarstva, za kapitalna ulaganja, izdvajati sredstva za podsticaj organskim proizvođačima od 50 posto", istakla je Keserović.

Rast poticaja

Udruženje, kao i svi koji su uključeni u organsku proizvodnju, dobro sarađuje sa resornim Ministarstvom koje će još više podržavati organsku proizvodnju u Republici Srpkoj, istakla je Dragana Zec. Ona je u Ministarstvu zadužena za razvoj i promociju organske proizvodnje u RS.

Konstantan rast poticaja

"Prije četiri godine, godišnje se iz budžeta Ministarstva, izdvajalo 40.000 KM za organsku proizvodnju. U prošloj godini iznos za podsticaje bio je 500.000 KM. Za biljnu proizvodnju izdvaja se od 500 do 600 KM/ha, 200 KM za plastenike od 100 kvadrata, 500 KM po uslovnom grlu, a sertifikat se podstiče sa 50 posto", naglasila je Zec.

Još jedan novitet za organske proizvođače tiče se i lakšeg pristupa kreditnim linijama, sa povoljnijim kamatnim stopama, koje će uskoro biti kreirane.


Fotoprilog


Tagovi

Dragan Joković Dragana Zec Organska proizvodnja u Republici Srpskoj Aleksandar Kovač Biljana Keserović SP Dunjica Agroplan Biotop


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P