Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.08.2023. 07:30

Šta možemo uraditi da privučemo korisne insekte?

Pčele, bumbari,leptiri, ali i bubamare, uholaže, stjenice, bogomoljka i mnogi drugu su stvoreni da štite naše bilje.

Foto: Depositphoto/JGade
  • 114
  • 25
  • 0

Insekti su najčešće označeni kao štetočine, međutim oni mogu biti veoma korisni, pravi zaštitnici uzgajanog bilja. Štete ne prave svi insekti.

Korisni insekti

Iz grupe korisnih su najpoznatiji pčele i bubamare, ali i ose, leptiri. Bez njih bi izostalo oprašivanje cvjetova, što je presudno za formiranje plodova i sjemena. Možemo reći da veliki dio biljne proizvodnje počiva na ovim insektima. Bubamare su pravi čistači sitnih, štetnih insekata. Na njihovom jelovniku su lisne uši, tripsi i druge male vrste.

Pored njih veliki značaj imaju: pauci, zlatooka, uholaža, ose potajnice, vatrene stjenice, bogomoljke. Najpoznatiji su pauci koji prave mreže i love drug insekte, posebno muhe. Uholaže često viđamo, a one tamane lisne uši, grinje, jaja većine štetnih insekata.

Šta ih privlači?

Kako bi povećali njihovu brojnost potrebno ih je privući u bašte i voćnjake. Oprašivače i leptire privlače biljke bogate nektarom poput: suncokreta, žalfije, lavande. Solitarne pčele će privući skloništa od trske, bambusa ili stare cigle – hoteli za insekte.

Bubamare privlače cvjetovi u formi kišobrana: ivančice, kosmosi, geranij i slične vrste. Isti efekt ima miris kopra, korijandera i matičnjaka. Na ose potajnice djeluju mak i hajdučka trava. Uholaže privlači miris oštećenih plodova. Okačite im manje saksije naopačke i to tako da im rub saksije dodiruje grančice ili list. To će im dati mogućnost da se lako kreću i tokom dana skrivaju na tamnom mjestu

Kako bi privukli pauke sijemo više biljke. Možemo da postavimo tanje račvaste grane ili okvire na visinu od 50 do 100 cm. Većina muha u bašti leti na toj visini i kada paucima damo priliku ispletu mreže na toj visini. To je naročito značajno za suzbijanje mrkvine i lukove muhe, ali i srugih letećih štetočina.

Obezbijedite im pitku vodu ostavljajući pojilišta u vidu manjih, plitkih posuda ispunjenih kamenjem, školjkama, šišarkama. Redovno mijenjate vodu. Neke vrste trebaju blato da izgrade svoja gnijezda ili da prekriju jaja.

Djeteline ih privlače svojim mirisom, cvjetovi daju hranu, a mogu pronaći i vodu – rosu na listovima.


Tagovi

Korisni insekti Bogomoljka Zlatooka Bubamara Pčele Uholaža


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

-ZBOG ATRAKTIVNOG LIŠĆA I ZAPANJUJUĆIH BOJA U JESEN IZABERITE EUONYMUSE - Euonymusi su dostupni u širokom rasponu boja i veličina, a uključuju i zimzelene i listopadne vrste euonymusa. To vam daje dobar izbor različitih biljaka euonymusa ko... Više [+]