Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj stoke
  • 15.09.2019. 12:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Domaljevac, Šamac

Slobodno pašarenje: Uz Savu uređuju pašnjake za ekološki uzgoj stoke

Kroz projekt je izabrano domaćinstvo Slavka Blažanovića, povratnika iz Grebenica, kome će i biti donirana oprema, materijal i stoka, te će biti vršeno besplatno uređenje imanja.

Foto: Depositphotos/ewastudio
  • 206
  • 12
  • 0

U okruženju močavara uz rijeku Savu kod Domaljevca i Šamca, završava se s uređenjem pašnjaka na kojima će se uzgajati stoka na ekološki održiv način. Ondje je krčen korov i zapuštene parcele te formirani vlažni pašnjaci. Uzgajanje stoke na ekološki održiv način će se obnoviti i zaštiti vrijedni travnati eko-sistemi tog područja, kazali su u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB).

Ovo je nastavak aktivnosti u sklopu projekta "Revitalizacija livada i pašnjaka na području kompleksa Tišina i Odmut", koji sprovode DIZB i Udruženje "Naše ptice", a uz pomoć njemačke fondacije "Euronatur", navode Nezavisne

Kroz projekt je izabrano domaćinstvo Slavka Blažanovića, povratnika iz Grebenica, kome će i biti donirana oprema, materijal i stoka, te će biti vršeno besplatno uređenje imanja.

"Opština Domaljevac - Šamac ustupila je na korištenje površinu od četiri hektara za ovaj projekat, a projekat podržava i opština Šamac", naglasili su u DIZB-u.

Jovica Sjeničić, koordinator projekta, ovom prilikom je izjavio da je nakon proglašenja zaštićenog područja "Tišina i Odmut" cilj ovog projekta da obnovi eko-sisteme.

"Cilj je takođe i da poboljša i razvije ovo područje, tako da ono kao prirodno područje služi za neke djelatnosti koje ne štete prirodi, a to je u ovom slučaju slobodno pašarenje na vlažnim travnjacima koji su jako važni za očuvanje biološke raznovrsnosti", objasnio je Sjeničić.


Tagovi

Slobodno pašarenje Eko uzgoj stoke Održivo stočarstvo Močvara Sava Jovica Sjeničić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.