Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko FBiH
  • 12.02.2017. 15:00

Škole organske proizvodnje za bh proizvođače

Formiranje "Centra za razvoj i podršku organskim proizvođačima" strateški je plan Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH.

Foto: Organsko FBiH
  • 2.394
  • 310
  • 0

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH - Organsko FBiH na redovnoj je Skupštini usvojio Strateški plan razvoja organskog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine. Jedan od ciljeva strategije je formiranje "Centra za razvoj i podršku organskim proizvođačima" koji će djelovati u sklopu Saveza.

Uloga Centra će biti pružanje dnevne administrativne i stručne podrške proizvođačima i udruženjima, osiguravanje stručne podrške za implementaciju novih planova i uspostavljanje ekspertnog tima za podršku proizvođačima i udruženjima prilikom apliciranja za sredstva iz domaćih i posebno međunarodnih izvora.

Edukacija poljoprivrednih proizvođača

Centar će biti zadužen za sprovođenje edukativnih aktivnosti koje će biti fokusirane direktno na poljoprivredne proizvođače s ciljem njihovog osposobljavanja, unaprjeđivanja i uvođenja u organski sektor. Edukacije bi bile sprovedene kroz održavanje "Škole organske proizvodnje", seminara, tematskih i biznis radionica.

Pravnim formiranjem Centra za razvoj i podršku organskim proizvođačima, Organsko FBiH želi pomoći organskim poljoprivrednim proizvođačima u direktnoj promociji, plasiranju i prodaji njihovih proizvoda građanima, te kontinuirano raditi na povećanju svijesti javnosti o značaju i potencijalu organske proizvodnje.

Sve navedene aktivnosti Savez Organsko FBiH provodi u cilju ispunjenja jednog od uslova pridruživanja BiH Evropskoj uniji, a to je postizanje 3% obradivih površina pod organskim sektorom.

Foto: Organsko FBiH


Tagovi

Organsko FBiH Centar za razvoj i podršku Skupština


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.