Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 07.01.2023. 15:00

Samo 9,1 posto ukupnih poljoprivrednih površina EU koristi se za organski uzgoj

Najveći udio ekoloških unutar ukupne korištene poljoprivredne površine bilo je u Austriji, Estoniji i Švedskoj. U osam država one iznose ispod pet posto.

Foto: Depositphotos/IgorK48
  • 56
  • 15
  • 0

Organske metode uzgoja za cilj imaju korištenje prirodnih tvari i procesa, na što održiviji način u odnosu na konvencionalne. Strategija EU, Od polja do stola, postavila je za cilj da do 2030. najmanje 25 posto poljoprivrednog zemljišta treba koristiti za ovakav način proizvodnje. 

Prema posljednjim podacima koje je objavio Evropski statistički ured, Eurostat, u 2020. godini površina koja se koristi za ovakvu vrstu poljoprivredne proizvodnje unutar EU iznosila je 14,7 miliona hektara., čineći u prosjeku 9,1 posto ukupnih poljoprivrednih površina. Ta se brojka, naravno, razlikuje od države do države. 

Uključuje potpuno prenamijenjena područja i područja u prenamjeni

Tako je najveći udio ekoloških unutar ukupne korištene poljoprivredne površine bilo u Austriji (25,7 %), Estoniji (22,4 %) i Švedskoj (20,3 %). Nasuprot tome, ispod 5,0 % se bilježi u osam država članica EU, s najmanjim udjelima u Irskoj (1,7 %) i Malti (0,6 %). 

Gotovo tri petine (58,7 %) takvih površina nalazilo se u četiri države članice EU: Francuskoj (17,1 %), Španiji (16,6 %), Italiji (14,2 %) i Njemačkoj (10,8 %).

Izvor: Eurostat

U ratarskim kulturama, glavna je proizvodnja žitarica i svježeg povrća, a onda okopavina, zelene krme te industrijski usjevi.  

Površina koja se koristi za uzgoj eko svježeg povrća u EU iznosila je 219 hiljada hektara, što je ekvivalent 0,1 % cjelokupnog zemljišta koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju. Oko jedne desetine (10,5 %) zemljišta koje se koristi za proizvodnju svježeg povrća EU, čini organska proizvodnja. 

Luksemburg, Danska i Austrija su imale osjetno veće udjele ove vrste poljoprivrede u sklopu ukupne površine za uzgoj povrća. 

Napomena: Svježe povrće uključuje dinje i jagode

Kada je riječ o žitaricama, u 2020. su se organske uzgajale na 2,4 miliona hektara, što je ekvivalent 1,5 % svih površina koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju. Organske su se uzgajale na oko 4,6 % zemljišta ukupnih površina za žitarice, u čemu prednjače Austrija, Estonija i Švedska. 


Tagovi

Organska proizvodnja Poljoprivredna površina Ekološka proizvodnja Eko povrće Eko žitarice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]