Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganje u organsko
  • 12.03.2019. 14:00

Sa 300 hiljada maraka investiraju u organsku poljoprivredu u BiH

U BiH još ne zna tačan broj organskih proizvođača jer ne postoje registri u entitetima, ali se procjenjuje da je na području FBiH njih oko 70, a taj će broj sigurno rasti.

Foto: Bigstockphoto/Severga
  • 296
  • 62
  • 0

Potencijal u proizvodnji organskih proizvoda u našoj zemlji je velik, a tim je povodom organizirana konferencija "Investicije u razvoj organskih proizvoda za međunarodno tržište" na kojoj je istaknuto kako se ukupan izvoz organskih poljoprivrednih proizvoda iz BiH povećava iz godine u godinu i velika je potražnja za njima na globalnom tržištu, tako da BiH ima dobre šanse da iskoristi svoje potencijale u ovom sektoru. 

"Na konferenciji u novembru prošle godine potpisali smo sporazum o širenju i razvoju organske proizvodnje, a već danas potpisujemo sporazum o investiranju u Organsku poljoprivrednu proizvodnju Herceg u vrijednosti 300 hiljada maraka. Biopharm Int. Consortium će raditi na razvoju, širenju, promociji i investiranju u organsku poljoprivredu u cijeloj BiH", izjavio je Sejad Herceg, predsjednik Saveza Organsko FBiH koji je uz Biopharm International Consortium te u sadradnji s Privrednom komorom Federacije BiH organizator ove konferencije. 

Herceg je naglasio partnerske odnose sa Biopharm internacionalnim konzorcijem, kao investitorom koji će u trogodišnjem, odnosno petogodišnjem planu, doprinijeti razvoju ove proizvodnje. Dodao je kako su doneseni zakoni o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji na entitetskim nivoima, ali i da kantoni podržavaju certifikaciju organskih proizvođača te kako je ta podrška već vidljiva. Napomenuo je da se u BiH još ne zna tačan broj organskih proizvođača jer ne postoje registri u entitetima, ali se procjenjuje da je na području FBiH njih oko 70, prenosi Organsko FBiH

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Evropske preduzetničke mreže (EEN) gdje je fokus na regionalnom povezivanju u ovom sektoru, te razvoju gotovih proizvoda za međunarodno tržište. "EEN zajedno sa kolegama iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore podržava ovu konferenciju s ciljem da proizvođačima organske hrane u cijeloj regiji približimo izvore finansiranja programa EU, kao i da umrežimo njihove poslovne interese jer smatramo da samo na taj način mogu kvalitetno da nastupe na tom zahtjevnom tržištu s obzirom da u regiji ima više od 10.000 proizvođača organske hrane", izjavio je koordinator EEN u Federaciji BiH Amir Hujić.


Tagovi

Ulaganje u organsko Organska proizvodnja Certifikacija Sporazum Sejad Herceg Izvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.