Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj organske proizvodnje
  • 07.04.2017. 12:00

Razvoj organske proizvodnje donosi i rast izvoza

Koordinacioni tim za razvoj organske proizvodnje na prostoru Bosne i Hercegovine održao je sastanak sa savjetnikom za ekonomiju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Foto: Facebook/Organsko FBiH
  • 335
  • 21
  • 0

Na zahtjev predstavnika koordinacionog tima za razvoj organske proizvodnje na prostoru Bosne i Hercegovine održan je sastanak u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića.Sastanak je vodio prof.dr. Mehmedalija Hadžović, savjetnik za ekonomiju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, Dalila Marušić, direktorica Opće poljoprivredne zadruge "Kabos 387" Kakanj, Enver Avdić, direktor firme Esof d.o.o. Donji Vakuf i Miodrag Matavulj, direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj iz Banja Luke.

Neophodna uspostava Centra za razvoj

Sejad Herceg je istakao potrebu razvoja organske poljoprivrede i predstavio Strateški plan razvoja organskog sektora. Miodrag Matavulj je naglasio neophodnost uspostave "Centra za razvoj i podršku organskim proizvođačima", kao i da je potrebno raditi na realizaciji Mape puta za unapređenje organske proizvodnje.

Izuzetno je bitno uspostaviti referentne laboratorije na području BiH zbog sigurnosti plasmana i održavanja kvaliteta organskih poljoprivrednih proizvoda.

Direktor Esof-a d.o.o. je naveo probleme s kojima se susreću izvoznici svježih organskih proizvoda, kao i svi poljoprivredni proizvođači koji izvoze svježe poljoprivredne proizvode.

Avdić je pomenuo problematiku sortne liste koja je potrebna za poljoprivredne proizvode koji se izvoze na područje EU, kao i to da je izuzetno bitno uspostaviti referentne laboratorije na području BiH zbog sigurnosti plasmana i održavanja kvaliteta organskih poljoprivrednih proizvoda. Referentne laboratorije će imati bitnu ulogu pri izvozu, ali i uvozu proizvoda koji se nalaze na našem tržištu. Bitno je sistematski riješiti probleme koje je direktor Esof-a istakao, što će rezultirati bržim transportom proizvoda, otklanjanjem fitosanitarnih poteškoća, i u konačnici povećanjem konkurentnosti organskih poljoprivrednih proizvoda na domaćem i svjetskom tržištu.

Poboljšanje uslova života na selu

Hadžović je podržao uspostavljanje Centra, te istakao da je potrebno nastaviti aktivnosti u formiranju Odbora za organsku proizvodnju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Takođe je naveo da predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, podržava razvoj organskog sektora koji je izuzetno bitan za razvoj ekonomije i poboljšanje uslova života ljudi na ruralnim područjima, te da će pomoći u realizaciji navedenih problema, imajući u vidu veliku potražnju za organskim proizvodima na evropskom i svjetskom tržištu, navode iz Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH.

Foto: Facebook/Organsko FBiH


Tagovi

Organska proizvodnja Savez udruženja Vijeće ministara BiH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]