Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednik inovator
  • 08.12.2017. 09:15

Rade Vujić od ambrozije pravi pelet za grijanje

Rade Vujić, poljoprivrednik iz srbačkog sela Sitneši , konstruisao je i stavio u upotrebu mašinu za spravljanje peleta od ambrozije. Već nekoliko godina Rade ima gotovo besplatno grijanje i izobilje sirovine za energent.

Foto: Boško Grgić
  • 6.402
  • 549
  • 0

Velika porodična kuća Rade Vujića iz Sitneša kod Srpca, vjerovatno je jedini objekat u cijeloj regiji koji se zagrijava pomoću sagorijevanja gotovo neuništive korovske biljke ambrozije ili fazanuše (Ambrosia artemisifolia). Nakon rađanja ideje Rade je utrošio dvije godine na konstruisanju i doradi linije za mljevenje ambrozije i pravljenje peleta za loženje. Nailazio je često na prepreke i gotovo neriješive enigme, ali nije zastao.

Tona peleta 30 KM

"Nije to baš išlo lako, bilo je problema, ponešto nije radilo kako treba, zaglavljivala se sirovinska masa, vezivo nije funkcionisalo i tako redom. Bio sam uporan, nisam odustajao i tako sam, u pravo vrijeme usavršio svoju proizvodnu liniju u šupi, gdje po potrebi sam sebi napravim dovoljne količine peleta", kaže Rade Vujić.

Ove godine tona klasičnog peleta od drveta na tržištu dostiže cijenu i do 500 KM, a pelet iz Radine radionice je višestruko jeftiniji. Rade tvrdi da ga tona peleta od ambrozije košta maksimalno 30 maraka.

"To je cijena struje i ništa više. Ambrozije, biljke koju svi nastoje iskorijeniti ali u tome ne uspijevaju, ovdje ima na sve strane. Dakle, sirovina za moju peć raste ispod prozora po cijelom polju, na sve strane je ima, pa zato nema razloga za brigu", kaže Vujić.

Došao na ideju štiteći soju od ambrozije

Spremio nekoliko tona peleta

Ovaj vrijedni izumitelj došao je na ideju da ambroziju ili fazanušu koristi za grijanje kada je obrađivao usjev soje, spasavavši ga od bujne ambrozije. Za vezivo umjesto industrijskih ljepila koristi mekinje i brašno lošijeg kvaliteta.

"Jedini problem sa kojim se suočavam su malo veće količine pepela. Ali zato kuću grijem neprekidno po cijelu noć i dan, ne štedećei pelet."

Pošto se ambrozija ne smije i ne može uzgajati, a stvara nesagledive štetne posljedice po ljudsko zdravlje, ekologiju i poljoprivredu, Rade Vujić smatra da bi trebao dobiti subvencije od opštine ili države.

Uskladišitio nekoliko tona peleta

"Tokom ljeta i jeseni pokosim na desetine dunuma polja obraslih ambrozijom. Dakle, uništavam ovaj korov. Ukoliko bi još neko napravio ovakvo postrojenje, jasna je računica o koristi za čitavu sredinu. Kada bih dobio subvencije dalje bih usavršavao ovu liniju, možda bih proizvodio pelet i za tržište", kaže Rade Vujić, inovator iz Sitneša kod Srpca.

Za sada je Vujićeve peletirka za preradu ambrozije jedina u regiji. Ovaj vrijedni domaćin se ne boji zime, jer je proizveo i uskladištio nekoliko tona ovog ekološki prihvatljivog peleta. Savjetuje i druge majstore i poljoprivrednike da koriste fazanušu za grijanje, jer joj osim stabljike, koja je robusna, odlično sagorijevaju i list i sjeme. Spreman je, kako kaže, na saradnju i na pružanje savjeta za omasovljenje ove humane ekološke ideje.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Rade Vujić Ambrosia artemisifolia Peleta


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.