• Uzgoj začina
  • 06.03.2020. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Hotonj, Sarajevo

Prvi u BiH pokrenuli proizvodnju mikropovrća

Ovaj tim entuzijasta pokrenuo je projekat kojim promoviše urbanu organsku poljoprivrednu proizvodnju čime će istovremeno riješiti potrebe savremenog čovjeka za zdravom hranom u urbanim sredinama i pružiti posao osobama sa invaliditetom. U svome istraživanju su otkrili da u Bosni i Hercegovini ne postoje proizvođači mikropovrća i svježeg začinskog bilja pa su pronašli rješenje.

Foto: Naila Čaušević
  • 572
  • 122
  • 0

Socijalno poduzeće Greens d.o.o. osnovano je 2018. godine kao odgovor na potrebe savremenog čovjeka za provjereno zdravom hranom, ali i s ciljem radne integracije i ekonomskog osnaživanja osoba s invaliditetom. Prva je firma za proizvodnju mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća u Bosni i Hercegovini.

Nastali su uz podršku nevladine organizacije ProReha koja se bavi radnom rehabilitacijom, edukacijom, osposobljavanjem i zapošljavanjem osoba s invaliditetom i drugih teško upošljivih kategorija ljudi.

Sjedište kompanije i plastenici nalaze se u naselju Hotonj, pored Sarajeva. Ono što ih odvaja od ostalih proizvođača je mogućnost namjenske proizvodnje određenih vrsta i količina mikropovrća i začinskog bilja, u skladu sa potrebama kupca.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Posjeduju OK certifikat (organska kontrola), koji potvrđuje da su mikrpovrće, začinsko bilje i jestivo cvijeće premium kvalitete i da su uzgojeni isključivo po organskim principima. U procesu proizvodnje i distribucije, važnu ulogu imaju osobe s invaliditetom.

Trenutno  u ponudi imaju sedam vrsta mikropovrća tokom cijele godine, a to su: ljubičasta rotkvica, grašak, amarant, crveni kupus i obični kupus, gorušica i brokula. Pored navedenih, u ponudi imaju i 30 vrsta sezonskog začinskog i ljekovitog bilja: bosiljak, kopar, peršun, vlasac, menta, korijander, majčina dušica, melisa, matičnjak i brojni drugi.

Detaljno istražili zahtjeve tržišta

Mikropovrće odnosi se na mlade izdanke povrća, veće od klica i manje od presadnica. Visina biljaka u trenutku berbe je od 2,5 do 10cm, ovisno od vrste. Ovi mladi usjevi imaju intenzivan okus, odlikuju se nježnošću, sočnošću i visokim sadržajem korisnih tvari. 

Ono ima 4 do 40 puta više hraniva od klasičnog povrća i veliki uticaj na izlučivanje otrova iz organizma i jačanje imuniteta. Zbog sadržaja korisnih materija i fantastičnog ukusa, sve je traženije u gastronomiji. 

Cijeli ciklus uzgoja traje 10 do 15 dana. Berba (rezanje biljaka) se obavlja ručno uz pomoć makaza. Nakon rezanja, mikropovrće neće se obnoviti. Zbog kratkog vremena uzgoja, kompletan rast i razvoj je organski, a biljke nisu tretirane hemijskim sredstvima.

Vrhunski hoteli koriste svježe začine

Što se tiče zalijevanja, potrebno je jednom dnevno zaliti biljke i to u tacnu ili tanjir, ne direktno na usjev. Mikropovrće ne smije biti na temperatri nižoj od 20˙ C. Koristi se kao dodatak za salate, sendviče, hranjive biljne napitke i jela s mesom.

"Za urbanu organsku poljoprivrednu proizvodnju smo se odlučili jer je istraživanje tržišta u BiH pokazalo da se na njemu ne mogu naći domaće mikropovrće, začinsko i ljekovito bilje, a posebno ne svježe i uzgojeno po ekološkim i organskim principima, a to je upravo ono što mi radimo.  Također smo kroz višegodišnji rad sa osobama s invaliditetom uvidjeli da je ovo idealan posao za njih jer oni biljkama pružaju posebnu pažnju i ljubav, imaju istančan osjećaj za mikro detalje što ih čini stručnjacima u ovoj profesiji", rekao je Vedad Vajzović, direktor kompanije.

Kako kaže, takođe su rađena istraživanja u hotelima i restoranima i zaključili su da ugostiteljski objekti sa četiri i pet zvjezdica trebaju da koriste svježe začine, a svi vrhunski kuhari u svojim jelima koriste mikropovrće. Njega nije bilo na domaćem tržištu tako da su ga gostujući kuhari najčešće donosili iz inostranstva. Nakon toga su odlučili da krenu i oni sa tim. Akcenat je na svježini, kvalitetu i ekološkom uzgoju. 

Edukacijom do širenja uzgoja

Od samog početka vode se principima biološkog gajenja, koriste certificirana organska sjemena i supstrate organskog porijekla, a biljke tretiraju isključivo prirodnim sredstvima, bez hemije, najčešće koprivom i bijelim lukom. 

U firmi je zaposleno pet osoba, gdje proizvodnju vode visokobrazovani mladi ljudi sa završenim poljoprivrednim fakultetom, a svoje znanje i vještine prenose na nove generacije osoba s invaliditetom, pružajući im priliku da stečeno znanje i vještine koriste kao uposlenici firme ili da samostalno rade u sklopu svojih domačinstava otvarajući jednu novu granu poljoprivredne prizvodnje, sve atraktivniju širom svijeta. Radi se o urbanoj organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Svakodnevno rade na obučavanju uposlenih

"Naša je proizvodnja specifična, radimo s osobama s invaliditetom, intelektualnim poteškoćama, tako da smo morali sve njima prilagoditi. Uzgajamo na stolovima u plasteniku da bismo osobama u kolicima i onima koji imaju problema sa leđima olakšali pristup pa ne radimo ništa na zemlji. Sve mogu raditi sjedeći", ističe Vajzović.

Svo povrće je sezonskog karaktera

Za sada se proizvodnja obavlja u jednom plasteniku od 150 kvadratnih metara, stakleniku od 30 m2, koji ima osigurano grijanje tokom zimskih mjeseci. Postoji i unutrašnja proizvodnja na 30ak m2. Sve biljke su sezonske. Radovi se obavljaju tokom cijele godine jer, kako nam pojašnjavaju, uvijek je nešto u fazi sijanja, nešto drugo u fazi naklijavanja, rasta ili pripreme za prodaju i prodaje. Napominju da ne rade masovnu proizvodnju nego namjenski onoliko koliko su približne tržišne potrebe.

Koncept urbanog vrtlarstva

Trenutni fokus firme je na zadržavanju postojećeg kvaliteta i na širenju prodajnih mjesta. Kada je riječ o dugoročnijem planiranju, imaju jasan cilj. Žele da budu vodeći proizvođač svježeg organskog mikropovrća i začinskog bilja u BiH, a njihovi proizvodi se već mogu naći u većim poslovnicama trgovačkih centara, kao i u poznatim hotelima i restoranima u Sarajevu. Posjećuju i neke velike sajmove, a vrše prodaju i putem društvenih mreža preko platforme Greens - mikropovrće i začinsko bilje, te u svom Centru u Hotonju.

"Na ovaj način želimo da dopremo do što većeg broja mladih i osvještenih ljudi, novih generacija majki i očeva koji svojoj djeci i sebi žele približiti  savremene trendove uzgoja svog sopstvenog organskog bilja, kako bi obezbijedili zdrav izvor vitamina, minerala drugih hranjivih sastojaka za sebe i svoje ukućane", zaključuje direktor kompanije. 
 

Fokus na unaprijeđenju kvaliteta

Jedna od inicijalnih ideja bila je da naprave neku vrstu urbanog vrtlarstva. Finalni proizvod koji možete držati u stanu na polici i koristiti po potrebi Dakle, svaki put kada želite da začinite svoje jelo, makazama odsiječete koliko vam treba. Najintenzivniji je ukus i miris, kao i nutritivne vrijednosti, odmah nakon što ‘ošišate’ biljku. Ovo vrijedi i za mikropovrće


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj mikropovrća Uzgoj začinskog bilja Organski uzgoj Namjenska proizvodnja Premium kvalitet Zaštitna radionica Vedad Vajzović


Autorica

Naila Causevic

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.