Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 25.02.2017. 15:00

Proizvode zdravu hranu i grade vjetroelektrane

Poduzeće HEET d.o.o. u općini Prozor-Rama gradi pet mikro elektrana i proizvodi zdravu hranu.

Foto: prozor-rama.org/flickr.com
  • 692
  • 70
  • 0

Pet mikro elektrana instalirane snage do 23 kW po jedinici, započelo je graditi poduzeće HEET d.o.o. u općini Prozor-Rama na lokaciji Proslapska planina koja je smještena na sjevernim obroncima planine Ljubuše.

"Orijentirani smo na ruralni razvoj te smo ušli i u proizvodnju ekološke hrane (meso) kroz sustav krava-tele, razmatramo mogućnost uključivanja mještana ovog planinskog sela da napravimo iskorak kroz druge poljoprivredne kulture. Naš cilj je to uokviriti kao jednu specifičnu i zanimljivu turističku ponudu. Razvoj navedenih projekata omogućit će upošljavanje značajnog broja mještana. Uvjerena sam kako će svi naši projekti potaknuti i druge na slične ideje, te da je ovo jedan dobar primjer u Bosni i Hercegovini koji treba preslikati i na druga područja", kazala je direktorica Milka Pavličević za akta.ba.

Svi preduvjeti za početak gradnje vjetroelektrana su ispunjeni. Poduzeće posjeduje vlastito zemljište, ishođena je dokumentacija (urbanistička suglasnost, prethodna elektroenergetska suglasnost od JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, energetska dozvola od Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, a u toku je procedura izdavanja građevne dozvole u općini Prozor-Rama).

"Navedene mikro elektrane (Proslap 1; Proslap 2; Proslap 3; Proslap 4; Proslap 5) su pojedinačne instalirane snage do 23 KW ili ukupno 115 kW, planirana godišnja proizvodnja svih elektrana je cc 350 MW", rekla im je Pavličević.

Vrijednost ukupne investicije još nije točno poznata, jer kako kaže u toku je prikupljanje ponuda.

Foto: prozor-rama.org/flickr.com


Tagovi

Prozor-Rama Vjetroelektrane HEET Ruralni razvoj Ekološka hrana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.