• Organska proizvodnja
  • 25.11.2019. 19:00
  • Bugarska

Prije deset godina imali 311, a krajem 2018. čak 6.660 organskih proizvođača

U Bugarskoj raste broj površina na kojima su zasijane krmne kulture, a kao rezultat povećanog interesa organskih uzgajivača stoke i proizvođača u mliječnoj industriji.

Foto: Pixabay/JamesDeMers
  • 253
  • 25
  • 0

Poboljšanje zdravlja ljudi je jedan od glavnih ciljeva Ujedinjenih naroda u idućih 10 godina. Zdrava hrana je jedan od važnih činitelja koji utiče na fizičko i psihičko zdravlje. Tržište zdrave, organski uzgojene hrane raste i u Bugarskoj. 

Ta je zemlja članica Evropske unije od 2007. godine, a ondje se u posljednjih 10 godina povećao broj proizvođača ekoloških proizvoda sa 311 u 2008. na 6.660 krajem 2018. godine. Dakle, preko 20 puta. 

Raste i proizvodnja artičoka i kivija

Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, površina zemljišta tretiranog samo organskim đubrivima, povećala se za šest puta u posljednjih sedam godina. Posebno raste uzgoj svježeg organskog povrća kao što je artičoka, luk, mrkva, zelena salata, karfiol i brokula, lubenica, dinja, ali i jagoda te gljiva. Najveći rast, za 50% zabilježen je 2016. godine. 

Bugarska i Hrvatska imaju najveći rast eko proizvodnje

Čak raste proizvodnja kultura koje nisu tradicionalne za to podneblje, kao što je već spomenuta artičoka, ali i kivi. Iako na malim površinama, pokazatelj su napora organskih proizvođača da zadovolje potražnju na tržištu i da diverzificiraju ponudu. 

Više od 10 proizvođača ekološkog vina

I vinogradari se okreću ovoj vrsti proizvodnje. Danas u toj zemlji postoji više od 10 proizvođača ekološkog vina. Oni slijede pravila uzgoja grožđa regulirana od strane Evropske unije, koja zabranjuje upotrebu đubriva, herbicida, pesticida, fungicida i drugih sredstava. Kao takvi, pronašli su svoju tržišnu nišu. 

Raste i broj površina na kojima su zasijane krmne kulture, a kao rezultat povećanog interesa organskih uzgajivača stoke i proizvođača u mliječnoj industriji. 

Bugarska je, kako piše Emerging Europe, poznata po svojoj biološkoj raznolikosti i bogatom tlu. Ta zemlja ima sve prirodne preduslove u kojoj će lokalnu organsku poljoprivrednu proizvodnju pretvoriti u uspješan poslovni model.


Tagovi

Organska proizvodnja Tržište Zdrava hrana Ekološko vino Bugarska Eko proizvodnja Rast


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Vrtlarstvo je za sve :)