• Organska proizvodnja
  • 04.04.2017. 08:00

Poljoprivreda bez pesticida je naša moralna obaveza

Za mene je kriminal ili zločin prekomjerno korištenje hemijskih preparata, nepoštivanje propisane karence i doze i prodaja takvog povrća ili voća na pijacama ili marketima. Isto se odnosi i na jaja, meso ili mlijeko", kaže agronom Aleksandar Bulović, autor sve traženije knjige "Poljoprivreda bez pesticida".

  • 7.555
  • 569
  • 0

Organska proizvodnja hrane nekada je bila isključivo alternativa konvencijalnoj proizvodnji, a danas je izvor egzistencije mnogim proizvođačima. Prvi korak u organskoj proizvodnji je analiza zemljišta. Zemljište ne smije biti kontaminirano pesticidima, mora imati povoljnu ph vrijednost, te preporučljive količine humusa, makro i mikro elemenata.

"Laboratorijskom analizom se tačno utvrdi šta zemljištu treba a šta ne treba dodati. Sigurno je da svakom zemljištu treba kvalitetan stajnjak koji je nezamijenjivo đubrivo i u značajnoj mjeri popravlja zemljište. Organska proizvodnja hrane se širi iz godine u godinu u velikoj razmjeri, jer ljudi jednostavno osjećaju potrebu za zdravom hranom", kaže Aleksandar Bulović iz Gradiške, veliki pobornik organske proizvodnje i autor hit knjige Poljoprivreda bez pesticida.

Aleksandar Bulović je autor knjige "Poljoprivreda bez pesticida"

Proljetna sjetva je pravo vrijeme za početak organske proizvodnje

Prema njegovim riječima veoma su važni rokovi sjetve, raspored gajenih biljaka u baštama i izbor sortimenta. Suviše rana sjetva se treba izbjegavati zbog variranja temperatura i kasnih mrazeva. Uvođenje plodoreda i mehaničko suzbijanje korova su neminovni. Bulović kaže da se na razne prirodne načine može "doskočiti" biljnim bolestima i štetnicima, a sve zbog krajnjeg ishoda - zdrave hrane.

"Suština je u tome da ne robujemo pesticidima. Poljoprivreda je egzistirala i prije pojava pesticida, koji su osamdesetih godina prošlog vijeka doživjeli neviđenu ekspanziju. Osim prekomjerne, neadekvatne i nepravovremene upotrebe često se ne poštuje ni karenca. Rezultat toga su opake bolesti, pogotovo djece, izumiranje pčela, kontaminiranje zemljišta , podzemnih voda i vazduha i druge neželjene posljedice", tvrdi Bulović.

Osim što je agronom i autor knjige, koja pretenduje da uđe i u obrazovni sistem, Bulović se bavi i voćarstvom i to na organskim principima. Na radnom mjestu se bavi organskom proizvodnjom povrća, drugim riječima i razmišlja i radi na organski način.Tajne ove proizvodnje, kako kaže ne krije, već ih rado dijeli sa svim ljudima.

I praktičar i teoretičar

"Postoje kvalitetne stare sorte, autohtone sorte. One su otpornije i na bolesti i na štetočine. Postoje i novi hibridi nastali križanjem dobrih starih i novih sorti. Ali postoji i ono što se zove dobitna kombinacija u vrtovima. Neke biljke se podnose, neke ne podnose uzajamnu blizinu. Postoje i biljke koje odbijaju insekte, biljke poboljšivači kvaliteta zemljišta poput leguminoza. Kada se to zna i kada se zna kako treba pripremiti prirodni pripravak za đubrenje ili zaštitu, onda nema problema i organska proizvodnja je uspješna", kaže Bulović.

Organska proizvodnja je prema riječima Aleksandra Bulovića potrebna za ishranu djece, starijih i bolesnih osoba,ljudi koji žele zdrav život, ali i za opstanak pčela, bez kojih bi život bio nemoguć. Autor sve traženije knjige o organskoj proizvodnji kaže da je iznenađen ogromnim interesovanjem stručne, medijske i obične javnosti u Hrvatskoj i Srbiji za knjigu, te da je još više iznenađen neinteresovanjem u našoj zemlji.

Organska proizvodnja

"Zdrava proizvodnja je prije svega moralna obaveza svih nas. Za mene je kriminal ili zločin prekomjerno korištenje hemijskih preparata, nepoštivanje propisane karence i doze i prodaja takvog povrća ili voća na pijacama ili marketima. Isto se odnosi i na jaja, meso ili mlijeko", kaže agronom Aleksandar Bulović, autor sve traženije knjige "Poljoprivreda bez pesticida".


Fotoprilog


Tagovi

Aleksandar Bulović Poljoprivreda bez pesticida Stajnjak Đubrivo Autohtone sorte Organska proizvodnja


Autor

Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi