Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 25.07.2022. 12:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Istočna Ilidža

Ovo je najisplativija proizvodnja povrća - gazdinstvo Lubura je primjer

Organsko povrtlarstvo predstavlja prirodan način gajenja biljaka, bez upotrebe štetnih materija te je na početku potrebno ispoštovati određena pravila kako bi proizvodnja bila uspješnija i lakša

Foto: Depositphotos/emaria
  • 274
  • 20
  • 0

Proizvodnja povrća u plastenicima predstavlja jedan od ekonomski najisplativijih vidova poljoprivredne proizvodnje, omogućujući cjelogodišnji ciklus proizvodnje. Povrće je posebno osjetljiva vrsta, koja zahtjeva veliku pažnju te ovaj način omogućuje sigurnu proizvodnju.

Posljednjih godina potreba za organskom hranom sve više raste te je velika zainteresiranost proizvođača za certifikacijom organske proizvodnje povrća, navodi Milica Veletić iz Resora za pružanje savjetodavnih usluga Ministarstva poljoprivrede RS.

Proizvođač za primjer

Jedan od pozitivnih primjera na području Sarajevsko-romanijske regije je porodično poljoprivredno gazdinstvo Lubura, koje se bavi proizvodnjom povrća u plasteniku i na otvorenom polju. S obzirom na značaj organske proizvodnje, odlučili su da se uključe u sistem kontrole i certifikacije organske proizvodnje povrća u plasteniku i trenutno se nalaze u periodu konverzije.

Savremena proizvodnja nezamisliva je bez digitalizacije (Foto: Depositphotos/.shock)

Posjeduju plastenik površine 100 m², u kojem gaje četiri vrste povrtnih kultura paradajz, papriku, krastavac i tikvice. Poznavajući činjenicu da je savremena poljoprivredna proizvodnja nezamisliva bez digitalizacije, proizvođač se odlučio za nabavku sistema za monitoring. Izborom određenih senzora proizvođač u svakom momentu ima dostupne informacije o temperaturi i vlažnosti zraka i zemljišta, intenzitetu sunčevog osvjetljenja i hemijskom sastavu zemljišta. Ovakav način proizvodnje dovodi do povećanja prinosa i kvaliteta proizvedenog povrća, što je i cilj same proizvodnje.

Zaštita povrća

Organsko povrtlarstvo predstavlja prirodan način gajenja biljaka, bez upotrebe štetnih materija (pesticida, mineralnih đubriva…), te je na početku potrebno ispoštovati određena pravila kako bi proizvodnja bila uspješnija i lakša. Kada je u pitanju zaštita povrća od bolesti i štetočina, kao jednim od najkompleksnijih segmenata u organskoj proizvodnji, proizvođač se uspješno bori mjerama prevencije, mehaničkim mjerama borbe i biljnim preparatima u vidu macerata, čorbi i fermentiranih ekstrakata.

Kako spriječiti vršnu trulež plodova paprike i paradajza?

Proizvodnja povrća u plastenicima ima veliki značaj u organskoj proizvodnji zbog toga što nema negativnih uticaja faktora spoljašnje sredine na gajene biljke. Organska proizvodnja predstavlja proizvodnju u skladu s prirodom, dajući nam zdrav proizvod visokog kvaliteta, prirodnog i autentičnog ukusa.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Plastenička proizvodnja Povrće Gazdinstvo Lubura Paprika Paradajz Krastavci Organska proizvodnja Zaštita biljaka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]